середа, 13 січня 2016 15:03

Експерт спрогнозував, коли може здешевшати бензин

Експерт спрогнозував, коли може здешевшати бензин

Бензин може здешевшати в середньому на одну гривню через три місяці. Про це в коментарі Gazeta.ua заявив Дмитро Марунич, співголова Фонду енергетичних стратегій.

"Дешева нафта потрапить на ринки України щонайменше через три місяці. Бо її треба купити, довезти, переробити. Зараз продається бензин з нафти за 40 доларів. Якби не здорожчання акцизів із нового року, 95-й бензин коштував би на одну гривню менше. Дизпаливо здешевшало б на кількадесят копійок. Якщо нафта буде не вище 30-ти доларів протягом року, то бензин подешевшає", - сказав експерт.

Проте він висловив сумнів, що Антимонопольному комітету вдасться домовитись із операторами ринку нафтопродуктів.

"Імпортних продуктів в Україні більше, ніж 65 відсотків. Трейдери може й хотіли б продати бензин дешевше. Але акцизи вираховуються в євро. Зважаючи на нестабільну ситуацію з курсом валют і на підвищення акцизів, є сумнів у суттєвому здешевленні пального", - розповів він.

Марунич також зауважив, що дорогими цінами на пальне на тлі здешевлення нафти обурюються й у країнах Європи. Наприклад, у Британії також не задоволені тим, що ціни на АЗС не знизились так суттєво, як на нафту, додав експерт.

Нагадаємо, сьогодні на засідання уряду прем'єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що паливо на автозаправних станціях України може подешевшати через низькі ціни на нафту. Він доручив міністру енергетики та вугільної промисловості України Володимиру Демчишину провести спільно з Антимонопольним комітетом України зустріч із операторами ринку нафтопродуктів з питання ціноутворення.

Бензин в Україні продається за 19,5 грн за літр, дизельне паливо - 17 грн.

Зараз ви читаєте новину «Експерт спрогнозував, коли може здешевшати бензин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути