неділя, 14 серпня 2016 09:15

Експерт розповів, чому чиновники бояться електронного декларування

Експерт розповів, чому чиновники бояться електронного декларування
Фото: hromadskeradio.org

Електронне декларування може спричинити ряд звільнень посадовців. Ті боятимуться показувати своє майно. Про це Gazeta.ua розповів політолог Гліб Канєвський.

"У цьому році відкриються народні депутати, представники уряду, президент. З наступного – чиновники органів місцевого самоврядування. Можливо, почнеться хвиля звільнень. Посадовці, які не зможуть пояснити своє майно просто йтимуть з посад", – розповідає політолог Гліб Канєвський.

На його думку, електронна система декларації має ряд переваг. Головний недолік – коло родичів, майно яких треба вказувати – обмежене.

"Електронне декларування забов'язує посадовців задекларувати інформацію про коштовне майно. Нарешті побачимо дорогоцінні годинники і шуби, якими вони володіють. Також будуть змушені показати всю свою нерухомість. Навіть ту, яка вважається недобудованою. Чиновник може жити в маєтку на чотири поверхи. Але помешкання не буде зареєстрованим, бо по документам – будується. За умисно наведені неправдиві факти в декларації можуть притягнути на 2 роки ув'язнення. На жаль, коло родичів в декларації обмежене. Потрібно вказати лише своїх дружин, батьків, дітей. Ніхто не заважає посадовцям переписувати майно на довірених чи юридичних осіб, дальніх родичів. Таке декларування мало б початися ще в 2015 році. Для хитрих та багатих чиновників півтора року – достатній час, щоб переоформити своє майно. Так сховатися від декларування", – вважає політолог.

Чиновники бояться електронного декларування. Тому спробують його зірвати, каже експерт.

"Ходять чутки, що в уряді спробують зірвати це декларування. Щоб у вересні внести у закон якісь правки. Тим самим змінити систему. Декларування – покаже, хто живе, а хто не живе по своїм доходам. Дасть змогу притягувати до відповідальності злодіїв. Тому вони його бояться".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Порошенко не хоче чути про перенесення запуску електронного декларування

Нагадаємо, що 15 серпня Національне агенство з питань запобігання корупції має запустити електронну систему подання та оприлюднення декларацій держслужбовців. Її мають пройти близько 50 тисяч посадовців. Це є ключовою умовою для надання Україні безвізового режиму.

Зараз ви читаєте новину «Експерт розповів, чому чиновники бояться електронного декларування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути