Ексклюзиви
вівторок, 10 листопада 2015 16:55

Експерт розказав про ризики створення Агентства спецконфіскації майна

Експерт розказав про ризики створення Агентства спецконфіскації майна
censor.net.ua

Агентство з повернення та управління активами, нажитими незаконним шляхом, може займатися реалізацією нових корупційних схем.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав політолог Петро Олещук.

"Агентство може займатися реалізацією нових корупційних схем. Навколо нього згуртуються представники колишнього президента Віктора Януковича. Вони не мають наміру повертати накопичені активи державі. Щирого бажання поповнити український бюджет не побачимо і від чинних політиків. Більше того, з метою покращення свого матеріального становища вони привласнюватимуть конфісковане майно. Бо вилучення активів дозволяє купувати власність за заниженою вартістю і непрозорими схемами. Контроль конфіскації та продажу стане джерелом надприбутків. Агентство просто зніматиме вершки. Займатиметься гучними справами з мільярдними оборудками",- завив він.

На його думку, новостворене Агентство спецконфіскації не потрібне Україні.

"Механізми стосовно представників старої влади буксують через недієздатність української правової системи. Не можуть запустити Антикорупційне бюро і прокуратуру. Це стосуватиметься і новоствореного агентства. Воно не потрібне. Є правоохоронні органи, які повинні займатись корупцією. Це прокуратура, СБУ, міліція. Купа структур, які займаються економічною злочинністю. Навіщо тоді вони, якщо неспроможні виконувати свої функції? Найбільше оновлене керівництво країни цікавить конфіскація власності, а не відповідальність за злочини представників старої влади. Минулого року арештували нафтопродукти олігарха Сергія Курченка. Зараз вони вже реалізовані різними фінансово-промисловими групами",- зазначив Олещук.

Експерт наголосив, що світова судова практика може не визнати механізми спецконфіскації.

"Теоретично Агентство спеконфіскації може багато дати Україні. Але практично у ньому криється велика небезпека. Світова судова практика може не визнати механізми позасудової конфіскації. Це стане приводом для його "жертв" звертатись до Європейського суду з прав людини та інших міжнародних правоохоронних структур. Щоб відстояти власні права",- додав політолог.

Нагадаємо, Верховна Рада прийняла у другому читанні закон про створення Агентства з повернення та управління активами, нажитими незаконним шляхом. Він входить до "безвізового пакета".

Зараз ви читаєте новину «Експерт розказав про ризики створення Агентства спецконфіскації майна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути