четвер, 19 травня 2016 20:00

Експерт оцінив "пріоритетні кроки" Гройсмана

Експерт оцінив "пріоритетні кроки" Гройсмана
kmu.gov.ua

Політолог Віктор Таран розповів Gazeta.ua про презентований в уряді "план пріоритетних кроків".

"Вперше в історії багато експертів були в залі уряду на його засіданні. До парламенту якось приходили, в Адміністрацію президента - дуже рідко. А Кабмін завжди залишався якоюсь закритою зоною для громадськості. Нас не тільки послухали, але і почули. Зараз ключове завдання — це спільна відповідальність і залучення кожного", - сказав він.

За словами Тарана, документ містить "чіткі цілі".

"Виокремили не так багато, але кілька пріоритетів. Це не документ про все. Є чітка мета — забезпечити ріст рівня життя громадян. І всього-на-всього 5 пріоритетів. Бо не може бути 20 чи 30. Сфокусувались на макроекономічній стабілізації, створенні сприятливих умов для бізнесу, підвищенні якості державного управління, боротьбі з корупцією і відновленні безпеки громадян - соціальної і у війні з Росією", - пояснив експерт.

На думку політолога, у написанні такого плану є певні "проблеми".

"Не вказали ризиків реалізації програми. У відносинах із парламентом. Бо мають прийняти низку законів. Популісти є найбільшою загрозою для програми. По-друге - не до кінця виписані структурні зв'язки між міністерствами та іншими органами влади. Тут це трохи кульгає. Інше - комунікація. Влада має пояснювати суспільству, що вона робить. Зараз цього бракує", - сказав Таран.

Експерт вважає, що потрібні єдині правила для всіх.

"Встановити єдині, відкриті правила для всіх ключових гравців. Влади, бізнесу, суспільства. Які базуються на верховенстві права, неупередженості, протидії корупції, прозорості. Це має бути аксіома. Якщо ці речі запустимо - буде розвиток. Гройсман говорив: щоб наступила макроекономічна стабілізація, необхідна дерегуляція бізнесу. Це чудово. Але тоді потрібне антиофшорне законодавство. Одне для всіх. Новий податковий кодекс. Вимивати з нього преференції для окремих галузей. Створювати єдиного регулятора на газовому ринку. Коли говоримо про наповнення бюджету, треба реформувати фінансову службу та митницю", - пояснив політолог.

Нагадаємо, сьогодні уряд презентував "план пріоритетних кроків на 2016 рік". Його остаточно затвердять 26 травня. До кінця цього тижня громадські експерти нададуть в Кабмін свої пропозиції.

Зараз ви читаєте новину «Експерт оцінив "пріоритетні кроки" Гройсмана». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути