четвер, 03 листопада 2016 08:00

Економіст назвав причину шокуючих декларацій

Економіст назвав причину шокуючих декларацій

Українська еліта тримає гроші в готівці, бо не знає чого чекати наступного року. Про це Gazeta.ua сказав економіст Тарас Загородній.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Електронне декларування вартує кількох Майданів

"Влада володіє більшою інформацією, знає в якому непевному стані перебуває банківська система. У період кризи завжди намагаються тримати гроші там, де вони точно зберігатимуться - сейфах, банках (скляних. - Gazeta.ua)", - говорить експерт.

Гроші бояться інвестувати, вважає Загародній.

"Найгірше, що кошти не вкладають в економіку, будівництво заводів, відкриття нових бізнесів, які можуть створити реальні робочі місця. Сама еліта не впевнена в тому, що буде в країні у найближчий рік, два, три. Не впевнена, що її інвестиції можна захистити. До речі, голова Нацбанку тримає готівки на 1,8 мільйона і не в гривні. Вона і її заступники не вірять у гривню, і що не буде девальвації", - пояснив він

Мільярди готівки можна було вкласти в конкретні галузі, міркує економіст.

"Якщо будуть інвестиції у максимальну кількість робочих місць і реальних послуг - це дасть ефект. Якщо кошти підуть у виробництво горілки або тютюну, буде зворотній наслідок. Держава не визначає пріоритети, що розвивати. Маємо неоліберальні розмови, які вже довели країни Східної Європи до втечі працездатного населення. Японці після Другої світової війни визначили пріоритетом машинобудування і це витягнуло економіку країни на найвищі щаблі. Одне робоче місце у машинобудуванні дає вісім в інших галузях. Тому не треба "махати шашками", а дивитися на історію успішних країн", - резюмує Загородній.

За експертною оцінкою, народні депутати задекларували 12,3 млрд грн. Із них готівкою 7,4 млрд грн. Ще 380 млн грн тримають у готівці міністри та інші урядовці.

Зараз ви читаєте новину «Економіст назвав причину шокуючих декларацій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути