вівторок, 22 листопада 2016 15:34

Єдину помісну церкву можуть створити за п'ять років - експерт

Єдину помісну церкву можуть створити за п'ять років - експерт
ria.ru

Якщо патріарх Кирило не втримає Українську православну церкву, то Росія перетвориться на Московію. Таку думку Gazeta.ua висловив Мирослав Маринович, віце-ректор Українського католицького університету у Львові.

"Імперська конструкція Росії тримається лиш на тому, що Київ - це епіцентр її походження і мусить бути приналежний до Росії. Інакше вона висітиме у повітрі, стане улусом казанського ханства. Москва не може допустити, щоб Київ став незалежним в церковному розумінні. Оці всі заклики Кремля, що вони не дозволять цього, стають смішні. Нікому не вдавалося зупинити хід історії. А ходом історії є піднесення столиці України і новітній занепад Москви. Все стає на свої місця" - сказав він.

Християнський Київ буде і надалі відроджуватися та відновлювати свою потужність, переконаний правозахисник.

"Врешті-решт Константинополь визнає автокефалію Української церкви. Поки що остерігається це робити. Ситуація в Україні перехідна. Українська православна церква переживає великі драматичні зміни і вони ще не завершилися. Процеси будуть тривати надалі в середині Української православної церкви Київського патріархату, греко-католицької церкви, але буде поступово нарощуватись єдність історичної Київської церкви. Якого вигляду вона набуде, важко уявити, але до цього йде. Завжди будуть присутні дві тенденції: хтось заявлятиме про свою монополію, інша церква намагатиметься перетягувати на себе ковдру. З іншого боку будуть нарощуватися дух єдності, бо він присутній серед людей. Люди давнього Києва не хотіли ворожнечі, бо стомилися. Ті, хто зараз захоплений Московщиною будуть відходити з історичної арени" - зазначив Мирослав Маринович.

Українська влада має чітко заявити, що вона не лише не проти автокефалії Української православної церкви, а вона за цю ідею. Це не буде розцінюватися, як втручання у справи церкви, вважає правозахисник.

"Єдину помісну церкву можуть створити як за п'ять років, так і за 50 років. Все залежить від вірян" - підкреслив Маринович.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Філарет дав настанову Порошенкові і компанії

Вчора, патріарх Московський і всієї Русі Кирило на урочистому акті у храмі Христа Спасителя з нагоди свого 70-річчя заявив, що Російська православна церква ніколи не погодиться на незалежність Української церкви від Московського патріархату, пише ria.ru.

"Я дякую владиці Онуфрію (предстоятеля УПЦ МП – "Gazeta.ua".) за його мужність і твердість у відстоюванні святого православ'я і збереження канонічної єдності Церкви. Наша Церква ніколи не залишить у біді своїх побратимів на Україні і не відмовиться від них. Ми ніколи не погодимося на зміну священних канонічних кордонів нашої Церкви, бо Київ — це духовна колиска святої Русі" - сказав патріарх Кирил.

Український парламент у червні 2016 року на адресу Вселенського Патріарха звернувся з проханням створити в Україні Єдину Помісну Православну Церкву та надати їй автокефальний статус, тобто визнати церковну незалежність. Патріарх назвав це звернення Ради "важливою історичною подією".

Зараз ви читаєте новину «Єдину помісну церкву можуть створити за п'ять років - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути