Ексклюзиви
четвер, 23 жовтня 2014 16:33

Донецька область визначилась, кого підтримати на виборах

Донецька область визначилась, кого підтримати на виборах

У Донецькій області на перегонах до Верховної Ради України лідирує Блок Петра Порошенка. Згідно з опитуванням, проведеним Центром політичного та економічного аналізу "Київ – 21 століття" 14-20 жовтня 2014 року в області, 18,1% з тих громадян, що мають намір узяти участь у виборах, проголосують саме за цю політичну силу. На другому місці Опозиційний блок, за який мають намір проголосувати 15,9% з тих, хто прийдуть на вибори. На почесне третє місце у парламентських перегонах претендує "Сильна Україна" (14,5%). Про це повідомив на прес-конференції в четвер, 23 жовтня, в агенції "Інтерфакс-Україна" директор Центру Юрій Житняк.

За результатами опитування, здолають п'ятивідсотковий електоральний бар'єр у даній області: Комуністична партія України (7,9%), ВО "Батьківщина" (6,9%), Радикальна партія О. Ляшка (6,3%) і Народний Фронт (5,8%). На межі потрапляння до ВРУ перебуває "Громадянська позиція" (4,9%). Досить значна частина виборців Донецької області – 14,7% – не визначилась, за яку політичну силу голосуватиме. Як зазначалося на прес-конференції, більше підстав розраховувати на даний електоральний резерв мають фаворити виборчих перегонів.

Досить цікавим є і з'ясування своєрідного антирейтингу учасників парламентських перегонів. Лідером антирейтингу є Комуністична партія України, за яку за жодних обставин не будуть голосувати більше третини опитаних (37,2%). Для порівняння, за жодних обставин за ВО "Свободу" і ВО "Батьківщину" не будуть голосувати біля четверті респондентів (25,1% і 23,9% відповідно). Інші політичні сили викликають значно менше антипатій виборців.

Примітними є відповіді респондентів щодо електоральних преференцій на мажоритарних округах. Для вибору кандидата у ВРУ від одномандатного округу вкрай важливою є його підтримка потужною політичною партією для 60,2% респондентів на противагу 34,8% опитаних, для яких цей чинник не відіграє вирішальної ролі. Громадська думка розділилась навпіл щодо питання, що є важливішим для електорального вибору: підтримка політичної партії (47,3%) чи особистість претендента (48,6%). Ще 4,1% респондентів вагались із відповіддю на це питання.

Що стосується конкретних уподобань виборців на мажоритарних округах, то щодо них радше можна говорити як про певні тенденції, адже надто багато респондентів (в середньому більше 40%, а у деяких округах майже половина) ще не визначились зі своїм електоральним вибором стосовно того чи іншого претендента. У 46-му виборчому окрузі (м. Артемівськ) лідирує самовисуванець Сергій Северин. Втім зовсім небагато поступаються йому самовисуванець Сергій Клюєв і представниця "Сильної України" Наталя Кідіна. У виборчому окрузі № 47 (м. Слов'янськ) лідирує представник Опозиційного блоку Юрій Солод. Конкуренцію йому може скласти представник Блоку Петра Порошенка Олег Зонтов. У в/о №49 (м. Константинівка) попереду самовисуванець Дмитро Грицун. У виборчому окрузі №50 (м. Красноармійськ) на пальму першості претендує Євгеній Геллєр. У в/о № 52 (м. Дзержинськ) на перемогу з рівними шансами можуть розраховувати Роман Світан та Ігор Шкіря. Беззаперечним лідером у виборчому окрузі №58 є Сергій Тарута. У в/о №59 (м. Мар'янка) також два лідера виборчих перегонів: Валентин Манько і Сергій Сажко. І у виборчому окрузі № 60 (м. Волноваха) у боротьбі за звитягу веде представник Блоку Петра Порошенка Дмитро Лубінець.

Опитування на тему "Електоральна мапа Донецької області" проведене Центром політичного та економічного аналізу "Київ – 21 століття". Польовий етап був проведений 14-20 жовтня 2014 року. Усього по репрезентативній квотній виборці було опитано 2400 респондентів. Похибка вибірки не перевищує 3,2%.

Зараз ви читаєте новину «Донецька область визначилась, кого підтримати на виборах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути