вівторок, 10 грудня 2013 14:21

До неділі майдан спробують вичавити — політолог

До неділі майдан спробують вичавити — політолог
Андрій Золотарьов. Фото: zhitomir.info

Президенту Віктору Януковичу потрібно вирішити проблему євромайдану до 17 грудня.

Про це в коментарі Gazeta.ua сказав політолог Андрій Золотарьов.

"Якщо він поїде до Москви на переговори із Путіним, а за його спиною залишиться майдан, матиме жалюгідний вигляд. Президент Росії буде з нього глузувати, як він це любить робити. Тому до цього часу владі треба якось вирішити ситуацію. Вона тягнутиме час із переговорами", - зауважив він.

За словами експерта, зараз в Україні жодна із сторін ще не може святкувати перемогу.

"У неділю свій хід зробила опозиція, встановивши форпости в урядовому порталі. В понеділок вночі, знищивши їх, проявив себе Янукович. Фактично він відновив статус-кво, але із поправкою: блокадою євромайдану. Її мета — на рівні фізіологічних потреб придушити майдан. Йдеться про підвіз дров та продуктів харчування. Це ускладнює ситуацію, але не є тотальною перешкодою", - наголосив Золотарьов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: УДАР вирушив звільняти представництво ЄС від "тітушок"

"Влада обережно демонструвала силу. Внутрішні війська вичавлювали протестувальників, рухаючись 150 метрів за півтори години. Діяли за західними методиками. Це суттєво відрізняється від тактики "Беркуту", який до того поводився як оскаженіли пітбультер'єри.  Вночі  була така проба сил. До 15 грудня спробують так відтіснити весь майдан — "відкушуючи" шматок за шматком. Отак будуть вичавлювати", - зазначив політолог.

Він вважає, що в такому разі криза в країні продовжиться.

"Влада продовжуватиме йти по сценарію залякування. За допомогою судів і прокуратури впритул займеться активістами майдану та опозиційними депутатами. Так намагатимуться придушити політичне життя в країні. Але люди не розійдуться. В цьому ризик небезпеки, бо тоді може не статися м'якої ліквідації майдану. Якщо проллється кров, для Януковича може бути зворотній ефект — дасть імпульс спротиву. У влади не залишиться іншого варіанту, як іти шляхом білорусизації України. Хоча для цього вона має мало ресурсів, зокрема силових. Змобілізувала їх тут з усієї країни. Але бійці "Беркуту" не залізні. Бачили, як "швидка" забирала бійців Внутрішніх військ. Психологічно та фізично силовики виснажуються. Це треба розуміти", - додав експерт.

Зараз ви читаєте новину «До неділі майдан спробують вичавити — політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

27

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути