субота, 11 липня 2015 07:45

Для лідерів ЄС Україна потрібна як буферна зона з Росією — політолог

Для лідерів ЄС Україна потрібна як буферна зона з Росією — політолог
фото: zn.ua

Держави-лідери Євросоюзу – Франція й Німеччина не готові бачити Україну в ЄС. Про це у коментарі Gazeta.ua cказав політолог Михайло Басараб.

"Ми для них більш вигідні як буферна зона між ними і Росією. Через нас вони не готові конфліктувати з Москвою. Євросоюз ще проходить процес становлення. Вони бояться, аби на фоні їхньої слабкості США знову не відновили колишню присутність у Східній Європі. Чув з вуст французьких парламентарів, що нині ЄС переживає великі виклики і хтозна як вони вийдуть із тієї турбулентності. Німеччина вперше з часів Другої світової війни отримала шанс утвердитися як самодостатній європейський лідер. Французи традиційно бажають мінімізувати зовнішні впливи у Європі. Але ні одні, ні інші не здатні впоратися з Путіним без НАТО і Сполучених Штатів. Із міжнародною кон'юнктурою не пощастило", - вважає експерт.

Він вважає, що Європа не може зарадити Україні, а США не хочуть, бо там добігає кінця друга каденція президента з дуже слабкою політикою щодо Європи.

"Наступник Обами точно буде сильнішим у цьому питанні. Ми повинні готуватися до найближчих виборів президента Америки і маємо запропонувати себе у якості найцікавішого партнера США у Східній Європі. Від цього виграє весь наш регіон, який потерпає від неспроможності ЄС. Наші найближчі партнери у Прибалтиці, Польщі і Грузії тільки вітатимуть такі наміри України", - зазначив політолог.

За його словами, найнадійнішими союзниками України можуть бути лише США та їхні традиційні партнери у Східній Європі.

"З агресивним східним сусідом іншої альтернативи у нас немає. Саме тому пріоритет номер один у нашій зовнішній політиці - вступ до НАТО. Покладатися тут треба на своє одержиме бажання, наполегливість США і східноєвропейських друзів. Адже Німеччина, а особливо Франція не вітатимуть нашого прагнення до НАТО", - наголосив Басараб.

 
Зараз ви читаєте новину «Для лідерів ЄС Україна потрібна як буферна зона з Росією — політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua
Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути