середа, 28 листопада 2012 11:28

Диктатори часто використовують механізм референдумів - Гарань

Диктатори часто використовують механізм референдумів - Гарань
Олексій Гарань: на референдуми будуть виноситися питання, які розколюють суспільство. Фото: dif.org.ua

Через референдуму перш за все намагатимуться змінити Конституцію.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав професор кафедри політології Національного університету "Києво-Могилянська академія" Олексій Гарань.

Він наголосив, що закон про референдум було прийнято для того, аби вирішувати ключові питання. Адже, за словами експерта, Партія регіонів зрозуміла, що чіткої більшості у новій Верховній Раді не отримає.

"Оптимальна модель вирішення проблемних питань — це знаходження компромісу в парламенті, прийнятті рішення парламентом і потім його схвалення на референдумі. Таким чином підвищується легітимність. Це так, як, наприклад, у нас було затверджено незалежність України — спочатку парламентом, а потім на референдумі. Це найвища легітимність", - наголосив він.

Гарань підкреслив, що часто процедурою референдуму користуються саме диктатори.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кравчук запевнив, що Янукович є прихильником всенародного обрання президента

"Коли будуть робитися спроби, наприклад, змінювати Конституцію на референдумі в обхід парламенту, або змінюватися окремі положення Конституції, чи приймати якісь закони на референдумі — це те, що, насправді, роблять диктатори. Диктатори дуже часто використовують саме механізм референдумів, бо вони знають, що вони контролюють і виборчі комісії, і порядок підрахунку голосів, і формулювання самого референдуму", - наголосив він.

Експерт додав: "Також дивна в цьому законі норма про те, що президент чи інші органи будуть приймати рішення про те, чи конституційними є ті чи інші положення, які виносяться на референдум. Це функція Конституційного суду, який, на жаль, не виконує у нас роль арбітра, але тим не менше, це не є функцією інших органів влади".

Гарань наголосив, що першими питаннями, які можуть винестися на референдум, можуть бути саме такі, які передбачають зміни до Конституції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Балога: В Україні накопичилася маса питань, яких можна уникнути завдяки референдуму

"Перш за все, це питання, які розколюють країну — Митний Союз, статус російської мови. Ситуація насправді може вийти з-під контролю у Януковича. Я не виключаю того, що цим можуть скористатися ті люди, з якими Янукович не згоден. Адже він зараз все ж таки пручається того ж вступу до Митного Союзу і може його зламають. А от Медведчук чітко "за". Тому може виплисти Медведчук і на російські гроші провести лобістську кампанію, зібрати підписи", - підкреслив він.

Експерт додав: "Справа навіть не в кінцевому результаті, а в тому, що проведення подібних референдумів буде розколювати країну. І це дуже небезпечно".

Зараз ви читаєте новину «Диктатори часто використовують механізм референдумів - Гарань». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути