четвер, 27 листопада 2014 16:32

Депутати в камуфляжі, квіти для Гройсмана та перші обіди — нова Рада запрацювала
37

Фото: Gazeta.ua/Ольга Каменєва

 У столичному Маріїнському парку кілька десятків автобусів із міліцією, "Беркутом" та батальйоном "Київ 1". Правоохоронці у формі, зі щитами та кийками йдуть до Ради. У декого — зброя. 27 листопада тут мають зібратися на відкриття 8 сесії нового парламенту.

- Я нежеланный в "Блоке Петра Порошенко", - розказує біля входу новообраний депутат Борис Філатов у вишиванці. З ним — високий охоронець. Філатов - заступник губернатора Дніпропетровщини Ігоря Коломойського. - Я прошел в парламент самовидвиженцем, за меня проголосовали больше 60 процентов избирателей. И не надо сюда приплетать Коломойского и его разборки с президентом.

Напередодні стало відомо, що Філатов увійшов у фракцію "БПП", але за півдня вийшов з неї. Його ніби то не пустили на засідання фракції.

Народний депутат від "Блоку Петра Порошенка" Світлана Заліщук підходить до першого під'їзду Верховної Ради. Через нього в будівлю заходять журналісти. Їх тут - з десяток. Заліщук озирається довкола та стає в чергу.

- Так а чому ви тут? - цікавиться в неї фотограф. - Для депутатів входи трохи далі.

- А там гардероб є? - ніяковіє нардеп.

- Звичайно, - каже одна з журналісток. - Одразу ліворуч після рамки металошукача.

Заліщук дякує та заходить через другий під'їзд. Тут співачка та депутат від Радикальної партії Злата Огнєвич здає бежеву шубу в гардероб. Такого ж кольору у неї приталена сукня нижче колін:

- Специально на заседание не покупала. Это у меня было. Оно украинского производителя. Шью у личной портной. Стиль менять не буду. Просто буду одеваться скромно, сдержано, интеллигентно. Мне очень нравится, как одеваются европейские женщины-политики.

У чорній сукні з вишивкою на рукавах депутат від "Блоку Петра Порошенка" Ольга Богомолець:

- Обрала такий колір, щоб вшанувати наших героїв. Немає що святкувати.

Новообрані депутати скупчуються на другому поверсі парламенту. Дехто ходить у верхньому одязі, бо не знають, де роздягалка. Новачки шукають столи для реєстрації. Там мають видати й текст присяги. Від них відходить депутат пропрезидентської фракції Валерій Пацкан. Він у білій сорочці із вишитим тризубом.

- Як настрій? - запитують його.

- Середньо-статистичний, - кидає на ходу.

Повз натовп журналістів проштовхуються члени "Правого сектору" Дмитро Ярош та Борислав Береза.

- Ми з вами обов'язково пізніше поговоримо, - обіцяє останній. - Для початку треба присягу прийняти.

Швидко йдуть до столів реєстрації. Береза ставить підпис у табелі відвідування.

- Вам он в самий кінець, - працівниці показують Ярошу табличку з буквою "Я". Той ставить підпис навпроти свого прізвища.

- Я сюди прийшов із бойовим настроєм. Дружина й діти побажали удачі, - посміхається і червоніє Ярош. - Міняти державу треба. Будемо якось пробувати. З фронту тільки у вівторок приїхав. Назад вирушаю в суботу.

До Яроша збігаються журналісти. Він від них швидко йде, відповідати на питання не хоче.

- Ми тут "Правий сектор"! - кричать йому навздогін. Оточують Березу.

- Ви вчора тренувалися голосувати в залі?

- Ні, нас не запрошували, - розводить руками. - "Правий сектор" так не хотіли тут бачити, що не надіслали запрошення ні мені, ні Дмитру. Це такий дзвоник, який треба оцінити.

З третього на другий поверх із членами "Батьківщини" спускається їхня лідерка Юлія Тимошенко. Сьогодні їй 54 роки. Усміхається. Охоронець на руку звісив її біле пальто. В іншій тримає запаковані довгі білі троянди. Ще один букет маленьких рожевих троянд для своєї лідерки несе новообрана депутатка Олександра Кужель.

- Мені подарували прекрасні квіти, - розказує Тимошенко. - Настрій добрий. Є великі надії на Верховну Раду і на зміни.

Між депутатами ходить колишній нардеп Тарас Чорновіл.

- Гройсман міг би бути прем'єром, - розмірковує. - У порівнянні з Яценюком для нас це був би подарунок долі. Тому що Гройсман — нормальний, адекватний чоловік, який щось у своєму житті робив на відміну від Яценюка. Той абсолютний популіст, ще й брехун. Він виторгував собі прем'єрство. Реформи йтимуть у п'ять разів повільніше, ніж мали б.

- Пришел сегодня сюда со странными чувствами, - розповідає комбат "Донбасу" Семен Семенченко. - Встретил митинг ДОСААФчиков. Оказывается, я хочу их разогнать. А так настроение праздничное. Потерялся в коридорах и познакомился с бывшим президентом Кравчуком. Он сказал, что часто видел меня по телевизору. Я тоже ему сказал, что его видел и пожелал здоровья.

- Що вам снилося сьогодні? - питаємо.

- Ой, - важко зітхає. - Я последнее время не вижу снов. Хотелось бы, чтобы мы наконец то начали побеждать.

- Комбат з Радикальної партії Мельничук обіцяв побити вас на першому засідання Ради.

- Главное, чтоб не вилами в бок. Нужно работать на созидание. Ситуация напряженная, поэтому будут досрочные выборы парламента.

Повз депутатів повільно іде колишній народний обранець Володимир Філенко:

- Я тут в ролі наглядача. Ключова інтрига буде в більшості. Вони то наче всі за Україну, але в кожного вона своя. Я б виділив дві великі групи. Одна — щоб нічого не міняти і ті, що заявили, що вони за зміни. Такі, як Лещенко, Найєм. Вони навіть не усвідомлюють, що зараз опинилися на парламентській передовій. Мають сформувати "Народну раду" й задавати порядок денний. Хай не забувають, що зайшли сюди на крові. І тут питання: переможуть вони чи консерватори. Чи новеньких куплять оптом чи вроздріб?

О 10.05 спікер Олександр Турчинов відкриває засідання парламенту. Тут є чинний президент Петро Порошенко, його попередники — Леонід Кравчук, Леонід Кучма та Віктор Ющенко. Також — члени уряду. Вшановують пам'ять загиблих героїв Небесної сотні та полеглих на Донбасі. Складають присягу. На електронному табло показують присягу ув'язненої в Росії Надії Савченко. Вона стала народним депутатом від "Батьківщини".

До 12 год. оголошують перерву. Депутати виходять з зали. Серед них - колишній голова Одеської облради Олексій Гончаренко. Обрався депутатом від "Блоку Петра Порошенка".

- Я сегодня утром пошел на Днепр, искупался, морально и физически очистился и налегке пришел в парламент, - каже. - Живу тут в гостинице "Киев" на шестом этаже. Там холодно. Надо будет там энергосбережением заняться. С соседями еще не познакомился.

- Я ще дві години попрацюю, а тоді уряд піде у відставку, - на ходу в кулуарах голосно й різко каже журналістам міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

Більшість йдуть у буфет. Там довгі черги до трьох кас. Всі столики зайняті. Задушливо.

За столиком сидить колишній голова НБУ Степан Кубів. Зараз обрався нардепом від "Блоку Петра Порошенка". Їсть рибну котлету.

- Риба дуже корисна, - розповідає співбесіднику.

Замазує манжет піджака. Просить в офіціантки білий рушник.

У черзі двоє у військовому. На вигляд років 20.

- На фронті хлопці голодні, а вони тут бутерброди з лососем їдять, - каже один іншому.

- Я буду округом заниматься, - говорить тихо чоловіку, що стоїть поруч колишній "регіонал" Антон Яценко. Він пройшов до парламенту по 200 округу Черкаської області. Стоячи п'ють каву. - Разговаривал с иностранцами. Выделили 200 тысяч долларов на диагностику лейкемии. А с нашими даже договориться нельзя.

Після перерви Турчинов закриває попередню сесію. Реєструються 399 депутатів. Відкриває 8 сесію найстаріший депутат, колишній "регіонал" Юхим Звягільський.

- Ганьба! Ганьба! - кричать йому.

Створюють шість фракцій. "Блоком Петра Порошенка" керуватиме Юрій Луценко, "Народним фронтом" Олександр Турчинов, "Самопоміччю" Олег Березюк , "Батьківщиною" Юлія Тимошенко, Радикальною партією Олег Ляшко, "Опозиційним блоком" Юрій Бойко. Також будуть дві групи на чолі з Віталієм Хомутинніком та Ігорем Єремеєвим.

Створюють коаліцію "Європейська Україна" — 302 нардепи. Це — конституційна більшість. Спікером обирають Володимира Гройсмана, прем'єром — Арсенія Яценюка. Міністри будуть у вівторок.

Зараз ви читаєте новину «Депутати в камуфляжі, квіти для Гройсмана та перші обіди — нова Рада запрацювала». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути