понеділок, 23 травня 2016 10:36

Депутати успішно поховали ТСК - ЗМІ

Депутати успішно поховали ТСК - ЗМІ
rada.gov.ua

Імовірність того, що тимчасову слідчу комісію з питань політичної корупції та офшорів створять на наступному пленарному тижні, який пройде з 31 травня по 3 червня, вкрай низька. Про це пише "Апостроф"

Як кажуть представники позакоаліційних фракцій, це не вигідно депутатам з коаліції. Попередній пленарний тиждень закінчився, і виявилося, що депутати створення ТСК "заговорили" і успішно поховали.

У коаліції вимоги лідера "радикалів" Олега Ляшка про створення комісії перестали ігнорувати після того, як до нього приєдналися "Батьківщина" і "Самопоміч". Правда, ні про яку комісію в рамках процедури імпічменту не могло бути й мови. На це в коаліції не погоджувалися. Тому, Ляшко переконували погодитися на звичайну комісію. "Ми не віримо, що ТСК буде ефективною, але зайвий раз привернути увагу до проблеми офшорів не завадить. Тому переконали Ляшка змінити текст проекту постанови і погодитися на створення звичайної ТСК. Він уже погодився", - розповів голова фракції "Самопоміч" Олег Березюк.

Після довгих дискусій у коаліції все ж погодилися на створення комісії. Однак депутати ніяк не могли домовитися, що саме вона повинна розслідувати. У БПП пропонували розслідувати політичну корупцію у владі, зокрема і питання офшорів, а у позакоаліційних фракціях хотіли сконцентруватися саме на дослідженні документів, оприлюднених Міжнародним консорціумом журналістів-розслідувачів, у яких фігурувало прізвище Порошенко.

Відповідно до закону, парламентські фракції делегують до комісії своїх членів відповідно до розміру фракції. Ляшко заявив, що від Радикальної партії він особисто буде працювати в ТСК. "Батьківщина" делегувала нардепа і колишнього журналіста Ігоря Луценка, а від "Самопомочі" пропонували Тетяну Острикову.

Фракція БПП делегувала п'ять своїх депутатів: Владислава Голуба, Олексія Мушака, Михайла Кобцева, Павла Різаненка та Володимира Ар'єва. Але і тут без скандалу не обійшлося, тому що в комісію захотів нардеп Сергій Лещенко, який має великий досвід журналістських розслідувань. Пізніше Ар'єв заявив, що відмовляється від участі в роботі комісії.

У фракції "Народного фронту" зі своїми представниками визначалися дуже довго, і на всі питання журналістів відповідали, що розглянуть це питання на засіданні фракції. Нарешті вирішили делегувати нардепа Сергія Драюка. Однак про внесення постанови до сесійної зали фракції так і не домовилися.

Нардеп Ігор Луценко пояснив затягування питання дуже просто: "В БПП не хочуть створення цієї комісії, а в "Народному фронті" їм підіграють".

В якому б ключі сьогодні не піднімалася проблема офшорів, її не вирішити, поки депутати реально не почнуть розглядати це питання у парламенті. А не просто "заговорювати". Навіть у разі створення ТСК, без нового закону про парламентські слідчі комісії, її робота буде такою ж безрезультатною, як і всіх попередніх. На сьогоднішній день створення такої комісії - це не більше ніж просто привернення уваги журналістів до проблеми, пише видання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Постанову про ТСК скоро зареєструють - Парубій

Нагадаємо, у Верховній Раді з початку квітня не можуть запустити роботу Тимчасової слідчої комісії з питань політичної корупції та офшорів. Зокрема, для розслідування фінансових операцій президента Петра Порошенка.

Зараз ви читаєте новину «Депутати успішно поховали ТСК - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути