четвер, 11 березня 2010 10:26

Черняк спрогнозував склад Кабінету міністрів Азарова

Черняк спрогнозував склад Кабінету міністрів Азарова

Доктор економічних наук 69-річний Володимир Черняк каже, що абсолютну більшість посад у новому уряді отримають представники Партії регіонів:

"Усе вирішило обрання Віктора Януковича президентом. Це значить, що абсолютну більшість у Кабміні матимуть "Регіони". Вони прийшли, щоб узяти владу. І це нормально з точки зору природи влади. У політиці не вирішують питання "із ким було би краще". Тут головне - "щоби була своя людина". Це перший аргумент на користь кандидатури Миколи Азарова на посаду прем"єр-міністра. Альтернативи у Віктора Януковича немає", - каже експерт.

Микола Азаров теж захоче мати свою людину як заступника. Тому першим вiце-прем"єром буде Андрій Клюєв. Стовідсотково можна казати про Юрія Бойка як про віце-прем"єра з питань паливно-енергетичного комплексу і Бориса Колеснікова як віце-прем"єра з питань організації Євро-2012.

На посаду віце-прем"єра з економічних питань Янукович "посватав" Сергія Тігіпка. Це зроблено для розширення зони політичної підтримки. Але у Тігіпка немає власної фракції в парламенті. Сумніваюся, що "Регіони" таки візьмуть його в уряд. Після Азарова це найяскравіша постать, прямий його конкурент. Проте Азаров ні на що більше не претендує, а в Тігіпка президентські амбіції.

У результаті політичних торгів у новому Кабміні буде по одному-двоє представників Блоку Литвина, комуністів і "Нашої України - Народної самооборони". Але вони не розраховуватимуть на ключові посади.

Економічний блок

Тут "регіонали" мають три сильні кандидатури - Анатолія Кінаха, Олексія Плотнікова і Михайла Чечетова. Перший може стати міністром економіки або промислової політики. Він уже був віце-прем"єром із питань промислової політики, очолював уряд при президентові Кучмі. Вміє схопити суть питання і детально його проаналізувати - це сильна риса. За його, на перший погляд, рутинного і малоефективного урядування в економіці не було провалів.

Для Михайла Чечетова найкраща посада - Фонд держмайна. Він там уже був, знається на тонкощах приватизаційних процесів.

Міністерство фінансів можуть віддати Олексієві Плотнікову. Він доктор економічних наук, знає ситуацію в економіці у цифрах і взаємозв"язках, може стратегічно мислити і системно діяти.

"Регіонали" розподілятимуть портфелі між тими, кого ми вже бачили у роботі. Володимир Яцуба - оптимальна кандидатура на керівника Міністерства регіонального розвитку та будівництва.

Олександр Попов як міністр із питань житлово-комунального господарства добре вивчив галузь ізсередини. Він - практик, за відсутністю спецефектів у роботі схожий на Кінаха.

У Міністерство аграрної політики повернеться Віктор Слаута, а в Міністерство вугільної промисловості - Сергій Тулуб. Останньому доведеться вирішувати, що робити з небезпечними і нерентабельними копальнями.

Портфель міністра палива та енергетики може отримати Сергій Тітенко. У його галузі такі ж проблеми, як і в Міністерстві транспорту та зв"язку, яке може очолити Володимир Козак. Усюди є потреба технологічного оновлення. Обидва кандидати вміють продукувати ідеї для цього.

Важко уявити собі міністра з питань надзвичайних ситуацій іншого, ніж Нестор Шуфрич. Це його стихія, хоча від комуністів на цю посаду претендує Валерій Бевз. А от Міністерство охорони навколишнього природного середовища "регіонали" можуть віддати Миколі Шершуну із Блоку Литвина чи "нунсівцю" Миколі Мартиненку.

Гуманітарний блок

Януковичу важко буде запропонувати на посаду віце-прем"єра з гуманітарних питань перевіреного кадра - Дмитра Табачника. Свого часу той показав себе українофобом, і до нього досі неоднозначне ставлення навіть у середовищі "регіоналів". Тому можуть підтримати Ігоря Алексєєва з Компартії.

Посаду міністра освіти й науки можуть обійняти досвідчена комуністка Катерина Самойлик або молода "регіоналка" Олена Бондаренко.

Кандидатуру міністра культури і туризму ніби вже погоджено - співак Володимир Гришко.

На Міністерство охорони здоров"я претендує комуніст Юрій Гайдаєв.

До Міністерства праці й соціальної політики може прийти його однопартієць Петро Цибенко, хоча в "Регіонів" є своя кандидатура - Михайло Папієв. Це перспективно мислячий професіонал.

Міністром у справах сім"ї, молоді та спорту знову може стати Віктор Корж.

Військово-політичний блок

На посаду міністра оборони напевне повернеться Олександр Кузьмук.

Міністром внутрішніх справ може стати Микола Джига.

Зовнішньополітичним відомством відатиме Костянтин Грищенко. У нього багатий досвід, уміє налагоджувати стосунки й уникати конфліктів при вирішенні питань.

Портфель міністра юстиції відійде Олександрові Лавриновичу. Його місце першого віце-спікера парламенту можуть віддати комуністам, скажімо, Адамові Мартинюку.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Черняк спрогнозував склад Кабінету міністрів Азарова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути