пʼятниця, 13 грудня 2013 14:24

Черговий розгін Майдану призведе до зміни системи влади в Україні - експерт

Черговий розгін Майдану призведе до зміни системи влади в Україні - експерт
Фото: lenta-ua.net

Янукович для себе обрав позицію дійти до якоїсь межі, щоб не віддати владу, і ця межа ніяк не обмежується розгоном Майдану, - розповідає заступник директора Агентства моделювання ситуацій 36- річний Олексій Голобуцький.

- Але в нас сил міліції і "Беркуту" не вистачить, щоб розігнати таку кількість людей, а армія занадто мала. Президент не розуміє, що якщо "Беркут" ще раз піде розганяти Майдан, люди ще дужче об'єднаються і така поведінка влади вже не закінчиться просто відставкою уряду. Зараз це мирний протест, але те, що робиться, гуртує опозицію, людей навколо і гасла ставатимуть все радикальнішими. Поки що влада не зробила таких помилок, які закінчуються крахом політичної системи. А далі все залежить від того, як суспільство буде реагувати на дії уряду. Ми, звичайно, не Лівія, але й не Британія, де є межа, далі якої народ вже не піде. Мова йде про масовість, про те населення, яке зараз не стоїть на Майдані, а залишається вдома. Якщо люди усвідомлять, що це кінець і всі вийдуть на вулицю, це може повністю зруйнувати політичну систему, яка є зараз в Україні. Владі невигідно, щоб стояв Майдан, бо Майдан означає, що вони не контролюють ситуацію. А, відповідно, їм ніхто не позичить грошей на погашення заборгованості, тому вони будуть і далі застосовувати силові варіанти.

Експерт впевнений, силовики не йдуть у відставку, бо їх ніхто не відпускає.

- Владі нема на кого замінити керівників тієї ж міліції і "Беркуту". Влада опирається на Росію, щоб багатьох полякати. Янукович хотів би унаслідувати диктаторський режим Путіна, але в Україні це зробити неможливо. Зараз Майдан це західна, центральна і північна Україна, але це не Донецьк не Луганськ, хоч там теж були подібні акції, але вони жорстко контролюватись владою.

Люди й далі мають стояти на Майдані і продовжувати мирну акцію протесту.

- Скільки триватиме ця акція, спрогнозувати важко, але добре помітно, що у влади здають нерви, тому вони періодично роблять спроби розігнати Майдан. Вимоги мають бути: зняття прем'єр-міністра, силовиків, вимоги покарати винних у застосуванні сили до мирних людей.

Потрібно шукати можливість сісти за стіл переговорів. Його мають провести з опозицією, представниками Майдану та міжнародними спостерігачами.

- Це має бути непублічна і публічна розмова влади з людьми, - пояснює. - Як такого лідера на Майдані поки що нема, люди стоять самі за себе, за свої ідейні переконання.

Зараз ви читаєте новину «Черговий розгін Майдану призведе до зміни системи влади в Україні - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути