понеділок, 29 вересня 2014 22:17

"Через шість років 90 відсотків українців гордитимуться країною" - Шимків
5

Фото: facebook.com/president.gov.ua

- Щоб Україна приблизилась до Євросоюзу треба провести 35 реформ, - каже заступник голови Адміністрації президента Дмитро Шимків. У понеділок у актовій залі Національного університету "Києво-Могилянська академія" зібрались громадські активісти та студенти. Їх тут кілька сотень.

Шимків представляє план реформ "Стратегія-2020". Їх 60 та дві державні програми — енергонезалежності та популяризації України в світі. Показує презентацію — до яких показників у сфері розвитку та безпеки прагне Україна. Порівнює їх з максимальними та мінімальними серед країн Євросоюзу.

Стратегія-2020 передбачає, що через шість років України потрапить у топ-20 за рейтингом введення легкості бізнесу. Нині ми на 112-му місці. Також планують підвищити в два рази долю ВВП на душу населення — це з $8,5 тис. до 16. Залучити $40 млрд. прямих інвестицій. Зменшити інфляцію — з нинішніх 19 % до 1,7 %. Збільшити військові витрати з нинішніх 1,02 % до 5% від ВВП. Підвищити середню тривалість життя на 3 роки. Та 75% випускників навчити двом іноземним мовам. На Олімпіаді-2020 в Японії отримати 35 медалей.

- У 2020-му році 90 відсотків людей відчуватимуть гордість за свою країну, - переконує Шимків.

За годину люди починають розходитись. Біля мікрофону, встановленому посеред зали, утворюється черга з 20 людей. Першим запитує чоловік, обурюється:

- Перше, цифри, які ви наводили протирічні. Закладаючи такі цифри, ви штучно намагатиметеся досягнути результату, який нічого не значить з точки зору якості життя. Друге, у нас парламентсько-президентська країна. Бачу, що накладається певне протиріччя. Тому що може бути протистояння, яке було за часів Тимошенко і Ющенка. Реформи має робити уряд, а не президент, тому питання: як збираєтесь їх робити?

- Президент планує візію і результат, - відповідає Шимків. - Аналогічно, в інших країнах світу сформовано бачення до 2030-2050-го року. Це нормально, що країна формує бачення — куди вона рухається. Якщо подивитись стратегію сталого розвитку в більшості країн, то вони всі довготермінові. Звичайно, з Кабінету Міністрів ніхто не знімає зобов'язання.

- Уряд не виконуватиме плани президента, - заперечує йому чоловік. - Ви відразу закладаєте протистояння. - Хотілося б, щоб це була візія країни, а не президента.

У четвертому ряду справа студент у сорочці в клітинку розгортає цукерку. Їсть. Час від часу перешіптується з другом.

До мікрофону підходить науковець Віктор Брус:

- Ви презентували не стратегію, а стратегічне бачення. Чи аналізували чому раніше не вдавались реформи?

- Бо не було політичної волі, - каже заступник голови АП.

- А у цих є політична воля?, - сміються на останньому ряду двоє пенсіонерів у костюмах.

До мікрофону підходить сивий чоловік, говорить пропозицію:

- У залі знаходяться люди, які бажають реформ. Більше того, хочуть бачити кінцевий результат. Особливість українського реформування полягає в тому, що ми ніяк не можемо побачити кінцеве підбиття підсумків кожної реформи. Хочеться, щоб у нас був будинок, жителі якого живуть добре. Не треба 23 роки вигадувати український велосипед. Проаналізуйте причини: чому нам не вдається побудувати будинок.

Шимків з ним погоджується.

- Чи є відповідальні за кожну реформу?, - питає чоловік.

- Протягом тижня ми визначимо відповідальних, - каже Шимків. - На сьогоднішній день є пропозиції щодо цих людей та експертів, які можуть очолювати ці групи. Також є бачення з кого повинні складатися ці групи.

Киянин Володимир Матилюк питає:

- Бачу проблему — це наявність корупційних структур — міліція, прокуратура. Яким чином з ними боротиметесь?

- Оновлення влади — це першочергове завдання, - відповідає йому Шимків. - Говоримо про нову державну службу.

До мікрофону підходить чоловік. Питає: після 31-го грудня 2020-го року, якщо ці показники не виконають. Що тоді?

- Це стратегічне планування, - відповідає. - Потім матимемо стратегію 2030-2050-го. Це нормально.

О 12.30 зустріч завершується. Шимків поспішає на наступну.

Зараз ви читаєте новину «"Через шість років 90 відсотків українців гордитимуться країною" - Шимків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути