пʼятниця, 23 вересня 2016 09:45

Через уряд знову лобіюють "корупційний варіант" акцизних марок

Через уряд знову лобіюють "корупційний варіант" акцизних марок

Під гаслом "електронного акцизу" через Кабмін "проштовхують" нове подорожчання паперових акцизних марок

В уряді готуються розглянути законопроект щодо запровадження автоматизованої системи контролю за обігом підакцизних товарів "Електронна акцизна марка". У Федерації роботодавців України, підтримуючи саму ідею введення електронної системи контролю за алкогольними та тютюновими виробами, проте, вважають, що новий законопроект різко збільшить витрати виробників підакцизних товарів.

- Назва документа передбачає введення електронної акцизної марки. Хоча насправді ніхто від паперової не відмовляється. Чому? Адже в багатьох країнах Європи взагалі не використовують акцизні марки. Далі ще цікавіше - на марку будуть наносити "спеціальний елемент". Занадто знайома ініціатива: висока ймовірність, що на марки буде повернутий т.зв. QR-код, який був скасований урядом з 1 січня 2015 року - впевнений директор департаменту конкурентоспроможності бізнесу та регуляторної політики Федерації роботодавців України Олександр Яворський.

Експерт нагадує, що QR-код був скасований Кабміном через його неефективність для захисту марок від підробки і невиправдано високу ціну. Нагадаємо, що, за підрахунками Мінфіну, на завищеною ціною паперових акцизних марок споживачі були змушені щорічно переплачувати близько 515 млн. Грн.

Але вже в липні 2016 року уряд поспішно ухвалив концепцію повернення "захисних елементів" на акцизні марки.

- Чим зумовлена ​​поспішність прийняття даного документа навіть без розгляду на засіданні профільного урядового комітету - можна тільки здогадуватися. Перший віце-прем'єр Степан Кубів заявив, що консультації з ринками були проведені. Але схвальних відгуків від учасників алкогольного і тютюнового ринку не було - нагадує Олександр Яворський.

Позицію експерта підтверджує і офіційний висновок Асоціації "Укртютюн".

- Асоціація "Укртютюн" не підтримує даний законопроект. Асоціація кілька разів надавала системні зауваження до його тексту, але жодне з них не було враховано. Запропонована в ньому система не відповідає вимогам ст. 15 Директиви 2014/40 / ЄС про основні критерії відстеження руху тютюнових виробів, які суттєво відрізняються від того, що заявлено в законопроекті - заявили в Асоціації.

За прогнозами Асоціації, "запропонована система стане тягарем для малого і середнього бізнесу. Акцизні накладні по кожному руху товару доведеться заповнювати вручну. Для кожної накладної потрібно буде вносити величезний обсяг даних ".

Крім того, в асоціації "Укртютюн" побоюються, що законопроект створить можливості для подальшого зростання вартості акцизних марок за рахунок нанесення спеціальних захисних елементів.

Нагадаємо, 19 листопада 2014 року постановою №627 Кабінет Міністрів скасував нанесення QR-кодів і голограм на акцизні марки. В результаті вартість акцизних марок (яка не йде в державний бюджет, а виплачується посередникам і виробникам марок) скоротилася в 2-3 рази.

За даними регулярних досліджень компанії TNS, після прийняття постанови частка нелегальної продукції на тютюновому ринку не змінилася і і за перше півріччя 2016 р становила менше 1% ринку.

Зараз ви читаєте новину «Через уряд знову лобіюють "корупційний варіант" акцизних марок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути