неділя, 02 червня 2013 20:00

"За півроку-рік країна дійде до дефолту" - нардеп Розенко

"За півроку-рік країна дійде до дефолту" - нардеп Розенко
Павло Розенко. Фото: gazetavv.com

За перший квартал в Україні— нульове зростання валового внутрішнього продукту. Про це в інтерв'ю "Газеті по-українськи" сказав народний депутат від УДАРу Павло Розенко.

"Три роки тому, коли до влади прийшов Віктор Янукович, у першому кварталі мали плюс 4,8 відсотка. Якщо "Регіони" кажуть, що їм дісталася "руїна", то що означає їхній "нуль"? За останній рік Україна "спалила" приблизно 10 мільярдів гривень резервів Нацбанку. Тобто, відбувається прихована девальвація національної валюти. Із такими темпами за півроку-рік країна дійде до дефолту. Безробіття зростає, борги із зарплати становлять понад мільярд гривень, і то переважно в східних областях. Саме на Сході та Півдні люди почуваються найбільш зрадженими владою", - зауважив політик.

За словами "ударівця", можуть початися масові заворушення, якщо до політичних гасел додасться соціальна напруга

"Влада усвідомлює та боїться цього. Без зміни економічної моделі нічого не вийде. У всіх цивілізованих державах малий і середній бізнес у структурі економіки становить 50-80 відсотків. У нас — вісім-десять. Причина — відсутність дешевого кредитування, інвестицій. Світ не довіряє Україні. Бояться корупції, нечесних судів, адміністративного тиску, рейдерських захоплень. За логікою, нинішня нульова інфляція повинна забезпечити кредит на рівні 10-15 процентів максимум. Однак позичити гроші менш ніж під 25 відсотків річних — неможливо. Отже, хтось на чомусь "наколює" нас", - наголосив Розенко.

Він вважає, щоб спростити процедуру реєстрації бізнесу, треба прибрати необхідність збирати довідки.

"Цим повинен займатися чиновник. У всіх органів влади є сучасні інформаційні бази — їх треба з'єднати. Громадянин має лише писати заяву на якусь послугу — відкриття бізнесу чи надання соцдопомоги, щоб державний службовець почав діяти. Після цього багато чиновників звільняться, бо не буде можливості заробляти на людях. У владі лишаться фахівці та патріоти. Їх стимулюватимемо вищими зарплатами", - додав Розенко.

За його словами, кошти в держави для цього є.

"Цього року передбачено зростання соціальних стандартів на п'ять відсотків, а прокуратурі й судам фінансування збільшать на 25-30. Раді нацбезпеки — вдвічі. Шалені гроші витрачають на тендерні закупівлі. Торік Мінохоронздоров'ю держава виділила на придбання ліків близько двох мільярдів гривень. Тендери виграють фірми, які не мають жодного стосунку до їх виробництва. Закуповують продукцію на 40-100 відсотків дорожче, ніж можна було б. Із коштів, які виділяють із бюджету, дві третини розкрадають", - зазначив нардеп.

Повністю інтерв'ю читайте тут

Зараз ви читаєте новину «"За півроку-рік країна дійде до дефолту" - нардеп Розенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

98

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути