середа, 30 листопада 2016 11:05

Через допуск Газпрому до OPAL Україна може втратити до $400 млн на рік – Яценюк

Автор: nfront.org.ua
  Лідер партії «Народний фронт» Арсеній Яценюк
Лідер партії «Народний фронт» Арсеній Яценюк

"Нам вдалося не допустити розширення "Північного потоку". Але останнє рішення німецького регулятора та Європейської комісії, яка допустила російський Газпром до системи OPAL (газогон у Німеччині, який з'єднує "Північний потік" з мережею газогонів Середньої і Західної Європи. – Gazeta.ua), порушує Третій енергетичний пакет", - вважає лідер партії "Народний фронт" Арсеній Яценюк.

Про це він заявив у Брюсселі 29 листопада.

Після цього рішення Україна може втратити близько 20% транзиту: "У цифрах це від 300 до 400 мільйонів доларів на рік. Це вдарить також по Польщі та Словаччині. Ми запропонували кілька варіантів рішень", - наголосив лідер "Народного фронту".

Він зазначив, що під час його зустрічі з віце-президентом Європейської комісії Марошем Шефчовичем були обговорені "можливості, як вийти з цієї ситуації".

"Треба провести серйозні перемовини з нашими європейськими партнерами, як ми далі бачимо нашу енергетичну співпрацю", - додав лідер "Народного фронту".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Словаччина готова до газових проектів з Україною

Збільшення квоти російського Газпрому на прокачку газу трубопроводом OPAL дасть Кремлю додатковий інструмент для шантажу країн Європи. Про це раніше заявляла партія "Народний фронт".

OPAL - продовження газогону "Північний потік" на суші, який тягнеться від виходу "Північного потоку" на березі Балтійського моря через територію Німеччини до німецько-чеського кордону. З 2011 року Газпром мав право використовувати OPAL на 50%. За новою угодою російський державний монополіст може отримати квоту на 80-90% пропускної потужності газогону. Це загроза монополізації трубопроводу OPAL і всього газового ринку Європи.

Зараз ви читаєте новину «Через допуск Газпрому до OPAL Україна може втратити до $400 млн на рік – Яценюк». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути