четвер, 11 червня 2015 11:46

Колишній журналіст НТВ розповів, як російські ЗМІ перетворились на машину пропаганди

Колишній журналіст НТВ розповів, як російські ЗМІ перетворились на машину пропаганди

З кожною подією - такою, як Беслан, "Норд-Ост", президентські вибори, Крим, Донбас, російське телебачення закручувало гайки і можливості робити роботу, не вдаючись до пропаганди, залишалося все менше і менше.

Про це розповів колишній журналіст російського телеканалу НТВ Костянтин Гольденцвайг в інтерв'ю виданню Deutsche Welle.

"Ситуація посилюється, розжарюється, посилюється поступово. Кожне закручування гайок - пам'ятаєте, був Беслан, був "Норд-Ост", коли я навіть не працював у новинах. Потім були вибори президента, потім почалася вся ця кримська історія, потім Донбас - щоразу гайки закручувалися. А коли подія закінчується, їх не розкручують. Тому кожен раз можливостей, щоб робити щось ще, крім пропаганди, залишалося все менше. І в якийсь момент я зрозумів, так, я повинен робити якусь пропагандистську складову, я отримую гроші за це, я підписав угоду з власною совістю ", - розповів журналіст.

Він зазначив, що з часом виникає самоцензура і журналіст працює в рамках пропаганди, бо "навіщо шукати якісь інші точки зору, намагатися збалансувати подачу події, якщо все одно виріжуть? І ти сам береш участь в цьому досить ганебному процесі".

"От є подія. Наприклад, Петро Порошенко приїхав до Берліна. Це не може бути відображено об'єктивно в російських навколодержавних ЗМІ. Порошенко, без моїх до нього складних почуттів, повинен бути змішаний із брудом, Ангела Меркель - оголошена маріонеткою США і т.д. Це не треба спускати згори. Після того, як тобі наказували щось показувати, а щось ні, це в якийсь момент перетворюється на самоцензуру", - розповів Гольденцвайг.

"Я розумію, що моя вина в тому, що я займався цим, є. Я вибачився перед глядачами. Неможливо цю відповідальність перекреслити. Так що доведеться розплачуватися за свою співучасть у цьому", - підсумував журналіст.

Журналіст російського телеканалу НТВ Костянтин Гольденцвайг звільнився з каналу і попросив вибачення за участь у пропагандистському божевіллі.

Раніше в інтерв'ю німецькому каналу Гольденцвайг припустив, що Володимир Путін відреагував на незапрошення на саммміт G7 "досить болісно" і "відчуває себе ображеним".

Відповідаючи на питання про те, як довго протримається режим Путіна, якщо санкції Заходу не будуть зняті, Гольденцвайг порівняв теперішній етап правління чинного президента з Радянським Союзом кінця 1980-х або "іншими авторитарними системами", підкресливши, що "ніхто не припускав, що вони так швидко розваляться ".

Журналіст також заявив, що Путін зацікавлений у тому, щоб нестабільність в Україні зберігалася якомога довше, бо Москві це вигідно.

Зараз ви читаєте новину «Колишній журналіст НТВ розповів, як російські ЗМІ перетворились на машину пропаганди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути