Ексклюзиви
субота, 27 грудня 2014 09:15

"Бюджет є підставою для відставки уряду" - Павленко

"Бюджет є підставою для відставки уряду" - Павленко
Фото: society.lb.ua

Народні депутати отримали проект держбюджету на 2015 рік у вівторок вранці. День витратили на роботу в комітетах, щоб у четвер розглянути його в першому читанні. Однак не встигли - багато часу пішло на обговорення бюджетоутворюючих законопроектів. Їх - більше 40. Голосування перенесли на неділю. Ухвалити збираються у вівторок.

- Це бюджет соціального геноциду, знищення системи соціальної підтримки найбільш уразливих категорій населення, - говорить народний депутат від "Опозиційного блоку" Юрій Павленко. - Він продовжуватиме сьогоднішню політику влади по збіднінню громадян. Сам по собі документ є неякісно підготовленим. Всі економічні формули та зміни до законодавства далі поглиблюватимуть економічну кризу. Якщо його приймати в такому вигляді, країна може опинитися на межі дефолту.

Які головні недоліки в проекті бюджету?

- Перше, він побудований на нереальній макроекономічній базі. Рівень інфляції закладений 13 відсотків, курс гривні – 17 за долар. Ці дані не відповідають дійсності. Не можливо спрогнозувати, яким буде курс надалі. Але вже зараз він подолав психологічну позначку 20 гривень. Через це бюджет не виконуватиметься.

Друге, сам документ та закони, які передують його ухваленню, розкручуватимуть інфляцію та призводитимуть до подальшої девальвації гривні. Те, що пропонується, дає право уряду на повну катушку вмикати друкарський станок. Тому незалежність Національного банку знищується.

Третє, уряд говорить про 5 відсотків дефіциту державного бюджету, але приховує ще близько 10.

Четверте, нарощування державного боргу за підсумками цього року виросло із 40 до 80 відсотків ВВП. У разі затвердження цього бюджету зросте майже до 95.

П'яте, в документі відсутні стимули для виробництва та підвищення купівельної спроможності громадян. Податковий пресинг на бізнес посилюють.

Уряд говорить про децентралізацію фінансів. Як це відображено?

- Це лише слова. Насправді відбувається протилежний процес – централізація ресурсів в уряді. При цьому на місцеві бюджети без грошей скидають повноваження, які Кабмін не здатний виконувати. Наприклад, утримання освіти, медицини. Уряд знімає з себе відповідальність - відбувається серйозний удар по місцевому самоврядуванню.

Що буде із соцвиплатами?

- Мінімальні пенсії та зарплати заморожуються. Передбачається лише одне збільшення аж із грудня – через рік. Але ж не треба забувати про інфляцію. Вже в цьому році через неї пенсії та зарплати знецінилися майже вдвічі. В наступному нас чекає те саме. Два уряди Яценюка призвели до зменшення реального доходу кожної сім'ї не менше, аніж в чотири рази.

Крім того, пропонують скасувати ряд пільг. Це призведе до втрати життя та здоров'я мільйонів українців, які живуть за їх рахунок. Йдеться ж не про суддів та прокурорів. А про пенсіонерів, лікарів, вчителів, багатодітні сім'ї. Натомість Кабмін збільшує фінансування силових структур. Це говорить про те, що уряд розуміє: виконання бюджету призведе до масових заворушень та серйозного спротиву. Підвищують видатки на тих, хто триматиме в покорі людей. Додатково створюють Міністерство інформації, задачею якого є контроль медіа та пропаганда точки зору, яка вигідна владі.

Коли терпець людей може увірватися?

- Я поки сподіваюся, що в коаліції є розумні та відповідальні люди, тому бюджет в тому вигляді не ухвалять. Не виключено, що країна зайде в наступний рік без головного фінансового документу. Сам факт подання таких непрофесійних та злочинних законів є підставою для висловлення недовіри Кабміну. Ми вже виступили з такою заявою, не дивлячись на те, що є програма уряду, яка дає їм на рік імунітет. Але перші кроки Кабміну показують, що він неадекватний та неспроможний давати професійні відповіді як на зовнішні, так і на внутрішні виклики.

Зараз ви читаєте новину «"Бюджет є підставою для відставки уряду" - Павленко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

21

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути