вівторок, 15 червня 2010 12:23

Болдирєв помилився з причинами накладення анафеми на Мазепу

Болдирєв помилився з причинами накладення анафеми на Мазепу

Накладення анафеми на гетьмана Івана Мазепу не було пов"язане з інцестом.

Про це у коментарі Gazeta.ua заявив професор історичних наук, провідний науковий співробітник Інституту історії України НАНУ Віктор Горобець, коментуючи відповідну заяву "регіонала" Юрія Болдирєва.

"Мова йшла не про особисті мотиви. Інформація про факт зв"язків, характер яких можна ставити під сумнів, з'явилась значно раніше, ніж восени 1708 року (час оголошення анафеми – ред.). На це вказує те, що його згадували поруч із політичними ворогами російської держави – Отреп"євим, Лжедмитрієм та іншими, які підняли руку на спокій царської влади", - розповів історик.

Горобець вважає, що тема відносин Мазепи з Мотрею ніколи не буде досліджена

"Щодо стосунків Мазепи з Мотрею, то збереглось листування. Воно досить витримане, поетичне, без будь-яких натяків на гріховність. З іншого боку, дослідники ставлять під сумнів автентичність цього листування. Швидше за все, листи Мазепи були сфальсифіковані. Про це говорить і стиль, і саме ставлення до жінки на початку XVIII століття, яке було жорстким", - зазначив професор.

Він переконаний, що процедура оголошення анафеми і в Україні, і в Росії вказує на політичну режисуру.

"Режисером дійства виступав Петро І. Ми знаємо про вплив російської світської влади на Мазепу у часи становлення імперії і про брутальний тиск, який чинився Петром І на церковні інститути. Це стосувалось заборони обрання патріарха після смерті патріарха Адріана 1700 року, заміни патріаршого інституту на напівдержавну установу - Святійший Синод", - нагадав Горобець.

За словами історика, що стосується страти Іскри і Кочубея, то варто почитати соборне положення 1649 року.

"Згідно з його нормами, якщо людина подавала донос на іншу, а у процесі розслідування це звинувачення не підтверджувалось, то позивачу передбачалась кара, про яку йшлося у доносі. Їх було покарано як людей, які доносили у справі про державну зраду", - додав Горобець.

Раніше народний депутат від Партії регіонів Юрій Болдирєв заявляв, що у накладенні на гетьмана Івана Мазепу анафеми немає політики.

Зараз ви читаєте новину «Болдирєв помилився з причинами накладення анафеми на Мазепу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

66

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути