вівторок, 08 липня 2014 15:16

Спецтема: Війна на Донбасі

"Бойовики викрали директора шахти, яка фактично була оплотом ДНР" - голова профспілки шахтарів

"Бойовики викрали директора шахти, яка фактично була оплотом ДНР" - голова профспілки шахтарів
Микола Волинко. Фото: argumentua.com

Голова профспілки шахтарів Донбасу Микола Волинко розповів в інтерв'ю Gazeta.ua, кого саме сьогодні вранці викрали терористи у Донецьку.

Мерія Донецька заявляє, що терористи викрали двох директорів шахт. Що вам про це відомо?

- На шахті імені Калініна знаю точно, що викрали, бо мені подзвонили шахтарі і розказали. Сьогодні після дев'ятої години ранку шість осіб з автоматами, без масок зайшли, спитали, як пройти до директора. Пішли і забрали його. Викрали також директора шахти ім. Скочинського. Мене це взагалі здивувало, бо це фактично був оплот ДНР.

Навіщо це робиться, як думаєте?

- Все банально - будуть гроші вибивати. Наскільки відомо, фінансові потоки терористів виснажуються. Щоб наповнити свою казну, будуть викрадати всіх, не тільки директорів шахт. Під прицілом зараз керівництво усіх підприємств Донецька, які ще працюють.

Вимагатимуть гроші тільки у підприємців, чи може й в української влади?

- А що українська влада? Вона донедавна міліцію годувала, яка на стороні сепаратистів. Платить гроші держслужбовцям, які допомагають сепаратистам. Тому вона їх і так годує.

Як люди налаштовані?

- Усе населення за голову хапається. Усі ті, хто підтримував ДНР, бігав на референдуми і мріяв про захмарні російські пенсії зараз говорять: "Чого нам не вистачало? Жили би собі спокійненько в своїй країні. І потихеньку б працювали". Підтримки у терористів немає. Вона тане кожен день. Ще є приблизно 10% людей підтримки. Це ті, хто ще пам'ятає свою комсомольську молодість, ті, хто були на ринках "смотрящими". Більшість людей поки мовчить. Хоча що вони можуть зробити без зброї?

А що кажуть шахтарі?

- Вони ті ж самі жителі Донбасу. Є нікчемний відсоток серед них, хто записується в "ополчення". Розмовляв на днях з одним шахтарем. Розповів, що на їхній шахті записалися 30 осіб. Я його питаю: "Усі - передовики виробництва?" - Ні. І це навіть не середня ланка. Це люди, яких не раз звільняли й поновлювали. Їм аби не працювати. У сім'ї не без урода.

Яка ситуація в Донецьку в цілому?

- Все населення зараз масово скуповує продукти харчування. Багато людей вже виїхали з Донецька. А ті, хто лишилися, не дуже хочуть з'являтися на вулиці.

Терористів дуже багато. Проїхали по тій території, яку ніби-то мала контролювати Нацгвардія. Проїхали спокійненько, ніхто їх не чіпав. Це велике питання до міністра внутрішніх справ, чому їх пропустили до нас. Взагалі питань дуже багато - до так званого "головного гудящено Донбасу" Ахметова, до мера Донецька. Переможемо і будемо з ними розбиратися.

Зараз ви читаєте новину «"Бойовики викрали директора шахти, яка фактично була оплотом ДНР" - голова профспілки шахтарів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути