Ексклюзиви
четвер, 15 серпня 2013 18:31

Безкінечно грати в піддавки з російським ведмедем не можна — політолог про "торговельну війну"

Безкінечно грати в піддавки з російським ведмедем не можна — політолог про "торговельну війну"
Володимир Бондаренко Фото: vsiknygy.net.ua

На думку керівника Інституту політичних, соціологічних і маркетингових досліджень Володимира Бондаренка, нинішня торговельна війна між Україною і Росією ще раз свідчить про агресивність російської влади. Про це він заявив у коментарі для Gazeta.ua.

"Блокування українських товарів російською митницею перекреслює усі розмови кремлівських очільників про те, що ми братські країни і маємо жити під одним дахом, - каже фахівець. - Великий договір про дружбу і співробітництво, пафосно прийнятий свого часу Кучмою і Єльциним, можна забути".

На думку політолога, нинішня торговельна війна ще раз свідчить про агресивність російської влади.

"2008 року вона не зупинилася перед вторгненням в незалежну Грузію. Тепер вирішила загнуздати Україну іншим методом. Оскільки Банкова не зрозуміла "прозорого натяку" при забороні імпорту продукції компанії "Рошен", то тепер потрапили у немилість Москви інші підприємства", - зазначає фахівець.

Він вважає, що Україні варто звертатися до міжнародних судових інстанцій.

"Нас мають там підтримати, оскільки дії російського уряду носять не правовий характер, а політично вмотивовані, - підкреслює Бондаренко. - Інакше Росія не зупиниться. А після підписання Угоди про асоціацію України з Євросоюзом почне мститися більш витонченими методами. На президентських виборах 2015 року Кремль спробує висунути і підтримати свою креатуру. Наприклад, Віктора Медведчука. Аби відібрати у Януковича якомога більше голосів проросійського електорату".

Обмеження українського імпорту в Росію ударить насамперед по українських олігархах, зауважує фахівець.

"Тому вони тиснутимуть на Януковича, щоб спробувати змінити проєвропейських вектор міжнародної політики Банкової. Але президент уже перестрахувався на цей випадок, повернувши собі повноваження за Конституцією 1996 року. Створив жорстку президентську вертикаль. Тому подолати спротив п'ятої колони для нього не проблема. До того ж він може заохотити крупних підприємців поборотися за більш перспективні європейські ринки — цивілізовані і передбачувані. Олігархи це відчувають, тому не будуть рити яму ні собі, ні президенту. Швидше за все вони запропонують Януковичу сісти за стіл переговорів з Путіним. А якщо й це не допоможе — бойкотувати російські товари. Безкінечно грати в піддавки з російським ведмедем не можна — це тільки розохочує його апетит", - підсумовує Володимир Бондаренко.

Зараз ви читаєте новину «Безкінечно грати в піддавки з російським ведмедем не можна — політолог про "торговельну війну"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

100

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути