субота, 18 жовтня 2014 12:23

Без реформ люстрації не буде — політолог

Без реформ люстрації не буде — політолог
Фото: dif.org.ua

Новий прем'єр та міністр юстиції можуть саботувати закон "Про очищення влади". Про це у коментарі Gazeta.ua розповів член Громадського люстраційного комітету Віктор Таран, говорячи про ризики втілення цього закону.

"Здійснення закону напряму залежить від Кабінету міністрів та Міністерства юстиції. Існує декілька загроз у втіленні люстраційного закону. Перша, новий прем'єр і міністр юстиції не втілюватимуть закон активно, тобто саботуватимуть його. Друга, механізм створення кадрових комісій на центральному і місцевому рівні чітко не прописаний. Відповідно, туди можуть потрапити люди, пов'язані з владою. Вони теж саботуватимуть люстрацію. Вихід з цього тільки один — контролювати за цим громадським експертам і журналістам. Також долучались до роботи цих рад — і на центральному рівні, і на місцевому", - розповів експерт.

Таран розповів, що чиновники вигадують схеми, щоб уникнути люстрації: "В законі є норма, що учасники дій АТО можуть отримати певну амністію. Вже говорять, що почали надавати таку послугу, коли людина за гроші їде в зону АТО. Далі отримують довідку від командира частини, що нібито там воювали. Це одна з таких схем про яких говорить громадськість. Нині ми це активно перевіряємо. Боротися з цим можна — розпитувати у солдатів чи дійсно людина, яка підлягає люстрації воювала в зоні АТО".

Він додав, що ефективність проведення люстрації залежить від умов в яких працюватимуть новообрані чиновники.

"Нові люди, навіть самі ідейні, потрапивши у стару систему через півроку зміняться і вже їх потрібно буде люструвати. Тому потрібна адмінреформа, реформа державної служби, реформа діяльності центральної виконавчої влади. Існує теорія про банку солених огірків. Якщо з розсолу вийняти всі огірки і кинути туди свіжі, то через місяць вони всі засоляться. Тому потрібно міняти правила гри", - зазначив політолог.

Експерт підкреслив: "Закон був прийнятий виключно через активну позицію журналістів та громадських активістів. Його втілення потребує подвійної уваги і зусиль громадськості".

Нагадаємо, що 16 жовтня набув чинності закон "Про очищення влади". В той же день Кабмін оприлюднив список перших звільнених. Це 39 чиновників. З них 19 звільнили, а інші 20 написали заяви за власним бажанням.

Зараз ви читаєте новину «Без реформ люстрації не буде — політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути