пʼятниця, 04 березня 2016 13:10

Березовець порадив, як обирати владу на Донбасі

Березовець порадив, як обирати владу на Донбасі
zn.ua

Проведення виборів на окупованих територіях Донбасу неможливе. Про це у коментарі Gazeta.ua сказав політтехнолог Тарас Березовець.

"Можна піти на те, щоб обирати нардепів у мажоритарних округах від цих територій. Але щоб вибори проходили під українським контролем. Це означає - всі виборчі дільниці будуть розташовані не в Донецьку, а в Маріуполі", - сказав він.

Також експерт порадив, як отримати контроль над кордоном.

"Як перехідний варіант - можна було погодитись на подвійний контроль за кордоном. Він - не найкращий. Але треба починати з малого", - сказав політтехнолог.

"Потрібно шукати варіант конституційних змін. Це не означає якийсь "особливий статус" Донбасу. А, наприклад, як зробила ФРН. Поки вони були роз'єднані з НДР (територія, підконтрольна СРСР. - Ред.), написали у своїй конституції, що це східні території Німеччини, тимчасово їм не підпорядковані. Але залишають за собою право їхнього повернення назад, як тільки для цього з'являться відповідні історичні умови. Якщо у такому вигляді записати, і дати будь-який статус - будь ласка. Це ось території з "особливим статусом", але вони не підкоряються центральній владі", - пояснив Березовець.

На думку експерта, зараз Європа шукає можливості, щоб зняти санкції з Росії.

"Треба пам'ятати, що санкції проти Росії не існують відірвано. Вони чітко прив'язані до виконання Мінських угод. Якщо Україна їх не буде виконувати, то Європа просто шукатиме можливості, щоб їх скасувати. І перейти з росіянами до режиму "business as usual". На цьому наполягають південні країни. Цього хоче Італія, Іспанія, Греція. Також Словаччина, Румунія", - сказав політтехнолог.

Він вважає: вчорашні переговори у "нормандському форматі" показали, що Захід втомився. "І тому буде збільшуватися тиск не стільки на Росію, скільки на Україну. Це проявилося у вимозі провести до кінця року вибори у самопроголошених "республіках"", - зауважив Березовець.

"Ми в жодному випадку не повинні йти на визнання статусу цих "республік" і вибори там. Тому що це легітимізація терористичного режиму. Цього прагне Росія. Я уважно читаю американські аналітичні викладки. Там чітко пишуть, що у плани Путіна не входить деескалація ситуації. Путін не збирається віддавати ці території. Навпаки - він зацікавлений, щоб це була зона напруги. Якщо подивитися на офіційну позицію держдепу США, то вони це прекрасно розуміють. Була відповідна заява, де сказано, що Путін шукає можливості домовитися з Заходом. Хоче відступити у Сирії і отримати поступки по Україні. Помиляються ті, хто вважає, що конфлікт на Донбасі вичерпався. Що все завершилось. На жаль, для нас ще далеко ні", - сказав експерт.

Нагадаємо, вчора у Парижі відбулась зустріч голів МЗС країн "нормандської четвірки". Сторони не досягнули прогресу у вирішенні конфлікту на Донбасі. Україна наполягає, що не можна говорити про вибори на окупованих територіях, поки нема контролю над кордоном.

Зараз ви читаєте новину «Березовець порадив, як обирати владу на Донбасі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути