вівторок, 31 липня 2012 17:35

Балога запропонував Януковичу звільнити його
6

Фото: Фото: facebook.com

Офіціантка готелю "Русь" у Києві несе тацю із сімома чашками кави. За крайнім столиком на вулиці під накриттям сидять міністр з надзвичайних ситуацій Віктор Балога, один із лідерів "Єдиного Центру" Ігор Попов, нардеп-"нунсівець" і двоюрідний брат Балоги Василь Петьовка та ще кілька керівників партії. Неподалік від них проходжаються двоє охоронців із навушниками. Ще один стоїть на вході. У вівторок за півгодини у прес-центрі готелю має розпочатися з'їзд цієї політсили. Оренда зали тут коштує 2900 грн на годину.

Чоловіки 20 хв п'ють каву, встають і разом йдуть до входу у готель.

На ґанку стоять два чоловіки, делегати з'їзду.

"Ну що, підем?", - каже один з них і закриває теку із програмою з'їзду.

"Та зараз, начальство тільки пройде", - відказує йому інший.

У холі готелю збираються делегати з'їзду. Зареєструвалося 127. Вони підходять до накритих столів із бутербродами з рибою з оливками та ковбасою та сиром. Також - рулетики з маком. Їдять дуже мало. Балога 3 хв ходить по холу і за руку вітається з делегатами.

З'їзд розпочинає один із лідерів "Єдиного Центру", директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов. Слухають гімн. Хтось за сценою запрошує до слова Віктора Балогу. Делегати кілька секунд аплодують.

"Це не просто чергове переобрання до вищого законодавчого органу. За останні роки стало очевидно, що Верховна Рада стрімко втрачає свою роль, як державна інституція. Законотворчість явно відстала від суспільних потреб. Парламентська робота нівелювалася з одного боку до жестикуляції, з іншого - до пафосної бездіяльності. Єдиний спосіб змінити ситуацію - це йти до Верховної Ради, - виголошує міністр. - Ми будемо змагатися за голоси виборців не розмиванням бюджету і масованою рекламою. Не продуктовими подачками і одноразовими показовими дотаціями. Наша виборча тактика спирається на відкритість до людей, чесність позицій та силу власного переконання"

Перед делегатами з'їзду виступають троє представників різних регіонів. Балога уважно слухає.

"Зараз відбувається криза і кінець партії зверху і формування партії знизу, партії від людей. У цьому сенсі дуже важливо, що партія встояла від різних спокус об'єднання, тому що сьогодні немає з ким об'єднуватися — ні з владою, і з опозицією. Треба об'єднуватися тільки з людьми, суспільством, громадою", - каже Карасьов. Делегати аплодують.

Ігор Попов просить делегатів підтримати ідею походу на вибори по округах. Рішення приймають одноголосно.

"Дякуємо, значить ідемо на вибори", - каже він. У залі тихо сміються.

Попов зачитує список кандидатів у депутати на мажоритарних округах. Кожного кандидата з'їзд ухвалює особисто. Це — 9 кандидатів. 4 ідуть у Закарпатській області — сам Балога, його рідні брати Іван та Павло, двоюрідний - Василь Петьовка. Також у Києві іде Вадим Карасьов, у Житомирській області - Василь Козел, у Черкаській - Микола Наконечний, у Миколаївській - Михайло Плужніков, у Херсонській - Борис Селінков.

З'їзд триває годину. Його не закривають, а оголошують тимчасову перерву. Лідери партії ідуть до журналістів. Балога пояснює, що нічого поганого у такій кількості кандидатів із однаковими прізвищем як у нього не вбачає.

"Якби були сформовані списки і там були прізвища — три Балоги, то це одне. А так я вважаю, що м'яч на їхній стороні, на їхньому полі. Хлопці хочуть балотуватися — хай пробуються. Це ж не список. Кожен має право балотуватися. Тому тут нічого страшного немає. Здорова конкуренція все покаже, - каже він. - Які б не були пропозиції, я буду працювати у Верховній Раді. Я прийняв рішення іти на вибори і свою подальшу роботу бачу у сесійній залі. Є два варіанти: або президент відправляє Балогу у відставку, або Балога іде у відпустку. Мені все рівно. Для мене це абсолютно немає значення".

Після брифінгу повертається до зали, де проходив з'їзд. Усі делегати ще чекають на нього там. Далі з'їзд 20 хв. триває за закритими дверима.

Делегати виходять до холу. Беруть каву та бутерброди і обговорюють з'їзд. Багато хто прибув на з'їзд із регіонів і вже ввечері має їхати додому.

"Ми чекаємо, що сформується фракція у 7-10 чоловік — це вже золота акція, яка матиме можливість впливати на подальшу роботу в парламенті, - каже біля одного зі столів у холі Володимир Боберський із Полтавщини. - Взагалі на сьогоднішній день формування списку партійного не на часі".

"Згоден", - відказує його сусід із Чернігівщини.

До столу підходить чоловік років 55. Каже, що приїхав зі Львівської області, називається Іваном. Скаржиться, що люди не розуміють справжніх ідей партії:

"Мені здається, що на сьогоднішній день суспільство ще не до кінця розуміє, на скільки ми хороші, відверті та чесні. Сприймається під колишніми брендами. Особливо це відчутно у нас, на Львівщини. Хоч рви на собі рубашку — на тобі клеймо і прапори у руки. Але всі говорять: ми хороші, а ті — погані. І розмови за людей немає".

Чоловік збирається йти, але все ж додає:

"Поїдьте на Закарпаття, відкрийте рота на Балогу та "Єдиний центр" — закриють предметно, тому що там іде реальна робота не на словах, а на реальній роботі. Але ярлик створений. Тому, мені здається, пройде час і люди зрозуміють, чому все так склалося. Але нам би було образливо, бо ми тут сьогодні такі хороші, могли б допомогти".

До них підходить ще один чоловік. Дістає 300-грамову залізну флягу з коньяком.

"Не хочете коньячку?" - питає. Чоловіки розливають випивку в чашки з-під чаю.

Зараз ви читаєте новину «Балога запропонував Януковичу звільнити його». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

28

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути