понеділок, 16 липня 2012 14:32

Балога у своїх заявах щодо візиту Путіна віддзеркалив настрої українських еліт - експерт

Балога у своїх заявах щодо візиту Путіна віддзеркалив настрої українських еліт - експерт
Володимир Цибулько: Путін чекав на прохальний тон України, тому поводив себе як барин. Фото: www.epochtimes.com.ua

У Міністерстві закордонних справ не відреагували на поведінку президента РФ Володимира Путіна в Ялті, бо домовленості щодо демаркації кордонів занадто важливі, щоб їх зривати.

Так експерт Володимир Цибулько прокоментував Gazeta.ua різкі заяви міністра надзвичайних справ Віктора Балоги з приводу візиту Путіна до Ялти.

"Це не заява посадової особи, це приватний запис на Фейсбуці. Але насправді він віддзеркалив ті настрої, які панують в українській еліті у ставленні до росіян і, відповідно, здатність цієї еліти знаходити межу компромісу", - наголосив він.

Експерт додав: "Балога говорив про цивілізаційний чинник, про дзеркальне ставлення: якщо ми партнери, якщо наші країни мають стратегічні відносини, то, відповідно, поведінка кожного чиновника має бути зразковою у ставленні до чиновників іншої країни".

Цибулько згоден, що ці заяви міністра набули певного резонансу і викликала реакцію російської сторони, але це лише приклад певного "обміну люб'язностями", що час від часу відбувається між Україною та РФ. Експерт також підкреслив, що Путін під час візиту до Ялти демонстративно показав свою зверхність.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кремль відповів Балозі на критику "знежирених" переговорів Путіна і Януковича

"Для Путіна очевидно ситуація з Україною настільки однозначна, що можна обійтися і без протоколу і умовно можна поводитися щодо України, як до суб'єкту федерації. Путін був переконаний і його очевидно підготували до того, що знову на перемовинах будуть певні поступки чи прохання зі сторони України. Тому він був заряджений на цей прохальний тон України і тому він це собі дозволив", - додав політолог.

Він зазначив, що Україна і Росія по різному дивляться на взаємини: українська сторона дивиться на стосунки з Росією як на рівні, особливо після Харківських угод.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путін запізнився до Януковича, бо "погано спрацював протокол"- "регіонал"

"Багато хто з українських можновладців вважає, що Україна цим підтвердила свої найщиріші наміри щодо Росії. Але Росія сприймає це як даність і не бачить в цьому ніякої жертовності. Саме тому існує ця зверхність у ставленні до України", - підкреслив він.

Водночас, Цибулько також наголосив, що те, що зі сторони МЗС не було жодних заяв з приводу поведінки Путіна під час його візиту до Ялти, цілком логічно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Опозиція хоче знати, що Янукович думає про Путіна

"Український МЗС може промовчувати до певної міри. Україні дуже потрібна демаркація кордонів. І навіть ціною певного приниження, все таки українська влада пробує домогтися цієї демаркації. І якщо це справді десь досягається, то українська сторона може трошки принизитися і помовчати, бо це більш стратегічне і більш суттєве питання, - підкреслив експерт. - Очевидно, що Путін вважав, що оскільки він підписує угоду про демаркацію морського кордону нібито на умовах України, то він може поводитися як барин".

Крім того, на думку експерта, таку поведінку Путіна можна пояснити внутрішніми проблемами у РФ.

Зараз ви читаєте новину «Балога у своїх заявах щодо візиту Путіна віддзеркалив настрої українських еліт - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути