неділя, 07 лютого 2010 22:37

Януковичу буде непросто, навіть якщо він переможе - Басараб

Януковичу буде непросто, навіть якщо він переможе - Басараб

Політолог Михайло Басараб вважає, що нинішнє голосування - це лише прелюдія до великого політичного переділу.

"Перемога Віктора Федоровича, засвідчена в екзит-полах, насправді піррова, каже політолог кореспондентові Gazeta.ua. - Бо за будь-яких обставин Юлія Тимошенко, навіть у випадку відставки з посади голови уряду, залишається виконуючим обов"язки прем"єр-міністра аж до моменту формування нового уряду. Тобто – фактично залишається при посаді і переходить у зручну опозиційну роль".

На думку Басараба, "Регіонам" буде важко сформувати нову коаліцію.

"Новий уряд має сформувати коаліція. Але чи зможе її зліпити Партія регіонів? Навіть якщо на це погодяться фракції "регіоналів", комуністи і, припустимо, "литвинівців", то сума депутатів становитиме 219. Доведеться залучати окремих депутатів із БЮТу та НСНУ, щоби назбиралося понад 226. Але така коаліція вважатиметься неповноцінною. Факт її створення завжди можна буде поставити під сумнів, бо коаліції формують депутатські фракції, а не окремі депутати", - сказав Басараб.

Що стосується позиції Литвина, то політолог радить йому не робити різких рухів.

"Володимиру Литвину зараз не потрібно робити різких рухів. Навіть голосуючи з Януковичем де-факто, він навряд чи наважиться зруйнувати ще чинну коаліцію. Рейтинг його політичної сили зараз низький, відтак нові парламентські вибори для нього небажані. Литвинові треба заморозити ситуацію. Врешті-решт, отримуємо стагнацію парламенту. Він стане недієздатним", - прогнозує Басараб.

Крім того, політолог каже, що навіть у разі перемоги Януковичу буде нелегко адже "якщо Партія регіонів зігнорує Конституцію і формуватиме коаліцію силоміць, щоби "пропхати" нову коаліцію всупереч закону, це лише додаватиме Тимошенко козирів."

"Відтак в Україні визріває потреба у нових парламентських виборах. Їх прагнуть і Сергій Тігіпко, і Арсеній Яценюк, і Віктор Ющенко, й Олег Тягнибок. І ті 50 з лишком відсотків українців, які проігнорували 7 лютого кандидатури Віктора Януковича і Юлії Тимошенко - не прийшли на вибори або ж проголосували проти обох.", - зазначає політолог.

"До і після дочасних виборами формуватимуться драматичні політичні розклади, з яких Віктор Федорович не обов"язково вийде переможцем. Він стає президентом, бере на себе відповідальність, але не контролює ситуацію", - прогнозує Басараб.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Януковичу буде непросто, навіть якщо він переможе - Басараб». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути