середа, 19 грудня 2012 12:37

Янукович сформує уряд самостійно, якщо не буде прогресу у переговорах з Москвою - експерт

Янукович сформує уряд самостійно, якщо не буде прогресу у переговорах з Москвою - експерт
Тарас Березовець: на керівні посади можуть призначити приватних менеджерів з оточення президента. Фото: radiosvoboda.org

Уряд досі не призначено, бо Віктор Янукович не зміг узгодити кандидатури на посади міністрів із Російською Федерацією.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав політтехнолог Тарас Березовець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Президент не може знайти людей для жорсткого управління фінансами?

"Янукович планував провести призначення в уряді одразу після візиту до Москви. А його відкладено через розбіжності в позиціях України й Росії щодо вступу України до Митного союзу. Тому призначень досі немає. Якщо Янукович націлений на вступ, то, очевидно, що частина урядовців має бути погоджена  Російською Федерацією, чи принаймні мають бути вислухані певні побажання. Йдеться, наприклад, про відомого міністра Дмитра Табачника, який перебуває на цій посаді незмінно завдяки тому, що його підтримує Росія. Є інформація від Романа Безсмертного, що нібито мають призначити Дмитра Медведчука секретарем Ради безпеки. Очевидно, що якимось чином склад уряду та візит до Москви взаємоповязані", - сказав Березовець.

На думку політтехнолога, дата призначення уряду залежить від того наскільки швидко Україна зможе пристати на умови Росії.

"Бачимо, що Янукович не готовий до вступу до Митного союзу. Він шукає юридичні зачіпки — спочатку вступити в ЄврАзЕС, а потім починати процедуру. Але варто розуміти й те: що б Янукович не підписав у Москві, приймати рішення щодо вступу до Митного союзу, чи будь-яких держутворень - прерогатива парламенту. А за наявності радикальної опозиції в парламенті, погодження подібного до Харківських угод вже не буде. Опозиція може просто фізично заблокувати будь-які рішення", - прогнозу він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Через негоду прем'єр створив оперативний штаб і закликав українців пересісти у громадський транспорт

Політтехнолог вважає, якщо прогресу у переговорах із Російською Федерацією не буде, Янукович трохи подумавши, сформує уряд самостійно.

"Питання Митного союзу має занадто багато мінусів. Янукович міркує кілька днів. Більше тягнути не буде. Призначення будуть  ще до Нового року. Призначать більшу частину урядовців одразу.  Щодо певних посад кандидатури підшуковуватимуть трохи довше. До прикладу, опозиція вже сказала: якщо буде призначено Табачника міністром освіти, опозиція не дасть проголосувати за нього. 25 грудня на сесії напевне проголосують за більшість кандидатур. До кінця цього тижня, а можливо навіть сьогодні стануть відомі імена більшості міністрів", - вважає Березовець.

Разом з тим він додав, що є декілька вакансій, які треба змінювати тому, що зниження цін на газ не буде.

"До прикладу, міністр фінансів Колобов не показав прогресу у переговорах з МВФ. Тому, швидше за все, буде новий. Найкращий переговорник — Андрій Клюєв, його єдиного сприймають нормально на Заході. Крім нього це може бути Ірина Акімова. Тут виникає питання чи готовий Янукович віддати її в уряд. Думаю, ні. Адже вона більше потрібна Януковичу в адміністрації. Є позиції, які дуже чітко мають дати план. Це - Податкова служба, Митна служба, Міністерство АПК, палива та енергетики. На останні посади можуть призначати навіть приватних менеджерів, які можуть зробити міністерства нормальними і прогресуючими, як бізнесову структуру. Це можуть бути менеджери із близьких до Януковича бізнесових структур, групи яких увійшли до парламенту Ахметова, Коломойського, Фірташа".

Зараз ви читаєте новину «Янукович сформує уряд самостійно, якщо не буде прогресу у переговорах з Москвою - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути