Ексклюзиви
четвер, 10 грудня 2015 17:31

Якщо Лавру віддадуть Київському патріархату, Росія може піти на Київ - релігієзнавець

Якщо Лавру віддадуть Київському патріархату, Росія може піти на Київ - релігієзнавець

Після того, як Києво-Печерську Лавру віддадуть у підпорядкування Київському патріархату, Російська Федерація може ввести війська в українську столицю. Прикриваючись причиною захисту вірян своєї церкви. Про це в коментарі Gazeta.ua заявив релігієзнавець, представник Мінкульту Андрій Юраш. Він прокоментував петицію на сайті міськради про проведення референдуму щодо перепідпорядкування Києво-Печерської лаври - Київському патріархату.

"Можна лише уявити, якщо навіть теоретично хтось спробує змінити належність Києво-Печерської Лаври — це викличе міжнародний скандал, який використає Росія. З огляду на її методи ведення зовнішньої політики, вона може навіть увести в столицю свої війська, щоб захистити вірян своєї церкви", - сказав він.

У 68 населених пунктах громада змінила підпорядкування церкви Московського патріархату на Київський. Такі дані Департаменту в справах релігії.

"Це переважно села. Там є серйозні проблеми й конфлікти. Зараз Українська православна церква Московського патріархату виносить ці питання на обговорення в Міжнародні організації, до ОБСЄ. При кожній нагоді намагається сигналізувати до керівництва держави, світової спільноти, що це порушення її прав", - розповів Юраш.

Він сказав, що петицію на сайті міськадміністрації вважатимуть "дорадчим консультативним голосом, громадською позицією".

"Петиція — вагомий суспільний факт, якого треба слухатися, розуміти, усвідомлювати. Але законодавство не передбачає того, що будь-яка релігійна організація може накладати вето на іншу організацію. Думка однієї спільноти чи громади ніяк не означає, що можна припинити функціонування іншої релігійної спільноти", - наголосив він.

Нагадаємо, 7 грудня на сайті Київської міськради розмістили петицію про проведення референдуму щодо перепідпорядкування Києво-Печерської лаври - Київському патріархату. Станом на 17.00 вона зібрала 13038 підписів. Це більше, ніж потрібно.

Зараз ви читаєте новину «Якщо Лавру віддадуть Київському патріархату, Росія може піти на Київ - релігієзнавець». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

35

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути