вівторок, 02 квітня 2013 14:47

Спецтема: Луценко за ґратами

Якщо Янукович накаже помилувати Луценка, то його будь-що винесуть із колонії - Баганець

Якщо Янукович накаже помилувати Луценка, то його будь-що винесуть із колонії - Баганець
Олексій Баганець. Фото: ukr.obozrevatel.com

Президент Віктор Янукович має повне право внести зміни до свого указу і особисто звільнити екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, не чекаючи на його згоду.

Про це журналістам сказав адвокат екс-міністра Олексій Баганець під час перерви у судовому засідання щодо розгляду касаційної скарги по першому вироку Луценка.

"Інститут помилування законом України не врегульовано. Існує лише указ президента, який регулює підстави і мотиви, у зв'язку з якими може бути застосовано помилування. Так от у цьому указі раніше могли й інші люди звертатися з клопотанням про помилування, а не лише засуджений. За новими ж вимогам, лише засуджений. Наскільки знаю, Луценко не планує звертатися з таким проханням", - наголосив він.

Однак, за словами Баганця, президент може сам вирішити це питання, змінивши свій указ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Опозиція знов заблокує Раду через київські вибори?

"З приводу того, чи може застосувати (право про помилування — ред.) президент, то, вважаю, що може. Якщо він сам видав указ, то він має право внести до нього відповідні зміни. Так що, це його право", - пояснив адвокат.

Він додав: "Чесно кажучи, якщо держава Україна хоче рухатися до Євросоюзу, то я думаю, що це один із виходів для того, щоби виконати ці умови, які вставновила Європа перед Україною. Тобто, шляхом помилування".

Відповідаючи на уточнювальне запитання, чи погодиться у такому разі на помилування сам Луценко і що він думаю з цього приводу, Баганець пояснив, що за наявністю відповідного указу у екс-міністра ніхто нічого не питатиме.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: КС не має підстав для скасування виборів в Києві - УДАР

"Там Луценка ніхто не буде запитувати. Коли буде указ президента — це буде підстава для звільнення від відбування покарання. Якщо він навіть буде чіплятися, щоби залишитися у виправній установі, то його звідти винесуть із застосовуванням сили", - наголосив захисник.

Баганець додав: "Однак, сьогодні правил гри немає. Сьогодні важко висувати якісь версії. У мене була версія, в яку я найбільше вірив — це те, що Луценка можна звільнити через рішення суду за станом здоров'я. Це було б абсолютно законно".

Зараз ви читаєте новину «Якщо Янукович накаже помилувати Луценка, то його будь-що винесуть із колонії - Баганець». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути