Ексклюзиви
неділя, 17 березня 2013 12:06

"Акції непокори можливі восени, після того, як викопають картоплю" - Лук'яненко

"Акції непокори можливі восени, після того, як викопають картоплю" - Лук'яненко
Левко Лук'яненко ФОТО: glavcom.ua

12 березня лідери опозиції Арсеній Яценюк і Олег Тягнибок оголосили всеукраїнську акцію протесту під назвою "Вставай, Україно!". Вона має проходити протягом двох місяців у вигляді народних віче. Перша акція протесту відбулася у четвер у Вінниці, у п'ятницю - в Ужгороді, у суботу - у Львові. Наступного тижня опозиціонери працюватимуть у межах парламенту. Тоді продовжать акцію в інших містах. Заключним має стати захід у Києві 18 травня.

Опозиція має продовжити свою акцію до осені, бо тільки тоді від неї буде результат. Про це в інтерв'ю Gazeta.ua сказав дисидент Левко Лук'яненко.

Як оцінюєте акцію опозиції, чи буде вона успішною?

- Це досить позитивний крок. Адже таким чином опозиція заявляє всій Україні своє послідовне незадоволення владою. І оголошення своєї мети — усунення президента — легалізує цю мету перед народом. Народ незадоволений цією бандитською владою, і опозиція, у відповідності із настроями народу, має наполягати на її усуненні. Таким чином, мета опозиції є виправданою.

Але питання в іншому — наскільки це досяжно і наскільки своєчасно. Опозиція оголосила акцію до травня. Але, як на мене, керівники опозиції мають цю дату розтягнути, бо за два місяці досягнути своєї мети їм не вдасться.

Що саме маєте на увазі?

- Необхідно було би проводити ці акції до осені. Тоді б опозиції вдалось би реалізувати свою мету. Адже ми — сільськогосподарська нація. Окупаційні режими, під якими жила Україна 7 століть, привчили нас до індивідуального сімейного виживання. А для сільськогосподарської нації виживанням є земля. Кожна сім'я знає, що якщо вона щось посіяла, то восени це збере і діти не помруть з голоду. Саме цей інстинкт самозбереження і зорієнтував життєвий цикл і річний цикл українців. Тому з весни у нас кожного тягне до грядок, до городу, до роботи, до того, щоби щось посадити. Це спосіб вижити.

І саме через цей інстинкт зараз багато людей на демонстрації не вийде. Акції непокори можливі восени, після того, як викопають картоплю. В основному, це кінець вересня - жовтень. Якщо опозиція розтягне свої акції до цього часу, то покаже, що добре розуміє настрої народу.

Якими гаслами опозиції вдасться заохотити людей вийти на вулиці?

- Гасла дуже прості. Ми маємо кланово-олігархічну владу, і дуже важливо показувати зараз людям, що ця влада є незаконна. Адже по всіх виборчих дільницях, по всіх округах відбулася фальсифікація. Тільки завдяки цьому влада здобула свою невелику більшість. Якщо би цієї фальсифікації не було, то вона б була у меншості. Ця влада незаконно прийшла до влади. І це і має бути гасло: "Геть незаконну владу!".

Люди це мають знати. А для того, щоби люди це почули — опозиція має про це не раз говорити. Розтлумачувати це і має бути тактикою опозиції.

Для українців важливіші такі політичні питання, чи соціально-економічні проблеми?

- Проблема фальсифікації — це політична проблема. А от те, що ця влада бандитська за природою — це вже зовсім інше. Вони ділять державний бюджет і це їхня злодійська природа. Вони думають не про благо України, а тільки про своє благо. А це вже соціальна проблема. Адже таким чином вони зменшують фінансування охорони здоров'я, армії, освіти, немає за що ремонтувати дороги. Якби вони не крали з бюджету 30-40%, то було все інакше, і тоді можна було краще фінансувати соціальну складову. Тому від політичної проблеми переходимо до соціальної, до питання справедливості. Все це пов'язане і все це надзвичайно важливе для людей, бо від цього залежить їхній добробут і їхнє життя.

Чи є зараз потенціал до масових акції непокори?

- У нас є мільйони незадоволених людей. Потенціал у нас є величезний. Але потенціал — це те, що лежить і не рухається. Тому проблема у тому, коли цей потенціал може бути активним, коли він перетвориться із потенціалу у діячу силу. Поки цього не відчувається.

Зараз ви читаєте новину «"Акції непокори можливі восени, після того, як викопають картоплю" - Лук'яненко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

56

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути