Ексклюзиви
понеділок, 19 липня 2021 10:50

Як можна, живучи в Україні, не знати її мови? - Лібанова

Як можна, живучи в Україні, не знати її мови? - Лібанова
Української мови стає більше, каже науковець. Фото: Сергій Старостенко

Важливо, щоб керівництво країни, медійні особи говорили українською. Про це сказала директорка Інституту демографії та соціальних досліджень ім. Птухи Національної академії наук України, докторка економічних наук Елла Лібанова в інтерв'ю "РБК-Україна".

"2014 року найголовніший урок мені дали одесити. Скажімо так, у Харкові – ми знаємо, хто втримав Харків, у Дніпрі – ми знаємо, хто втримав Дніпро. Хто втримав Одесу? Самі люди. Ось вони самі встали й сказали: ми – Україна.

І ось після цього коли хтось каже, що він прожив в Україні 20-30-40-50 років і не вивчив мову, то в мене питання: ти вуха затикаєш або що ти робиш? Це не грузинська, не литовська, тим більше не угорська. Як можна, живучи в Україні, не знати української мови? Тому це більше демонстрація, ніж все інше.

Зараз більше української мови, ніж було 30 років тому, це однозначно, набагато більше", - каже науковиця.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Якщо ти живеш в Україні і не хочеш, щоб твоя дитина навчалася мовою цієї країни - це до психотерапевта" - журналістка

"Ми хочемо, щоб у нас молодь знала англійську мову. Що для цього потрібно зробити? Припинити дублювати фільми, просто титруйте, як у всьому світі це робиться, і за два роки молодь заговорить по-англійськи. Їм просто набридне читати титри.

Те ж саме з українською мовою – потрібно грамотно це все робити. Важливо, щоб керівництво країни, медійні особи говорили українською. Це як зі щепленням. Я чому пішла робити щеплення? Тому що зрозуміла, що рано чи пізно мене запитають: а ви зробили щеплення? І якщо я не зроблю, мені буде соромно", - говорить Елла Лібанова.

В Україні 16 липня почали діяти нові норми закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної".

Відтепер усі концерти, шоу, культурно-мистецькі, розважальні, видовищні заходи мають проводити державною мовою. Мовою демонстрування фільмів в Україні є українська.

Зараз ви читаєте новину «Як можна, живучи в Україні, не знати її мови? - Лібанова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути