субота, 29 червня 2013 14:28

Адміністративна реформа "регіоналів" загрожує втратою Севастополя

Адміністративна реформа "регіоналів" загрожує втратою Севастополя
Фото: foto.sevastopol.info

Впроваджуючи Концепцію реформи місцевого самоврядування, Україна ризикує Севастополем.

Про це пише "Український тиждень", повідомляє Тиждень.ua.

Видання зазначає, що ще в квітні цього року уряд підготував проект указу президента "Про затвердження Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні".

Аналіз Концепції засвідчує, що на другому етапі реформи (2015-2020 роки) передбачається закладення "конституційної основи утворення виконавчих органів обласних та районних рад і розмежування повноважень між ними та відповідними місцевими державними адміністраціями".

Статус останніх (районних та обласних, Київської і Севастопольської міських), які підпорядковуватимуться президентові й Кабміну, пропонується визначати "повноваженнями контролю за законністю актів органів місцевого самоврядування на відповідній території".

"Виходячи з Концепції, Україна ризикує ще й Севастополем, оскільки відповідно до документа виконавчий орган міської ради як регіональної планується створити і в цьому місті, де дислокується іноземна військова база – ЧФ РФ", - пише автор.

Він нагадує, що зараз у Севастопольській міськраді 50 представників ПР, 8 – "Російського блоку", 7 – КПУ, 3 – ПСПУ Наталії Вітренко, по 3 депутати представляють "Сильну Україну" і "Народну партію". Майже у повному складі вона декларує проросійські позиції.

Але на сьогодні виконавча влада там належить міській і районним державним адміністраціям, голів яких призначає та звільняє президент за поданням Кабміну.

У разі ж створення виконкому Севастопольської міськради, склад якого затверджуватимуть її відверто антиукраїнські депутати, Київ втрачає реальний контроль над ситуацією в місті. А в міськдержадміністрації залишиться лише контрольна функція за діяльністю самоврядних органів, і вона буде безсилою, якщо виконком Севастопольської міськради ухвалить сепаратистські рішення, додає оглядач.

"Фактично після 2015 року ми можемо отримати в Севастополі придністровську модель 12-річної давності: проросійська виконавча влада разом із командуванням ЧФ РФ дуже нагадує проросійський виконком Тираспольської міськради на чолі з Ігорем Смірновим і 14-ту російську армію під командуванням генерала Алєксандра Лєбєдя у 1992-му", - йдеться в матеріалі.

"Тобто, вирішуючи стратегічне завдання – збереження влади хоча б на своєму рідному Донбасі, регіонали (свідомо чи несвідомо – то вже інше питання) паралельно створюють можливості, щоб скористатися "перевагами" децентралізації для Москви та проросійських сил в Україні, які не приховують своєї зацікавленості у "федералізації" нашої держави та виведенні з-під контролю Києва низки стратегічних регіонів, як-от Севастополь", – зазначає автор.

Зараз ви читаєте новину «Адміністративна реформа "регіоналів" загрожує втратою Севастополя ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

226

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути