неділя, 21 жовтня 2012 01:15

"Я працював у таких умовах, у яких жоден президент України не працював" — Ющенко

"Я працював у таких умовах, у яких жоден президент України не працював" — Ющенко
За словами екс-президента, він передав повноваження прем'єр-міністрові, що від першого дня провадив не мій курс Фото: newzz.in.ua

Перша причина, чому у Грузії вдалося реформувати країну, а в нас — ні, це те, що грузинська нація в десятки разів консолідованіша внутрішньо за нашу. Таку думку у новому номері журналу "Країна" висловив колишній президент і лідер партії "Наша Україна" Віктор Ющенко.

"Вони давно не дискутують щодо своєї мови, своєї пам'яті, національних героїв, єдиної помісної церкви. Бо мають усе це. Грузин добре знає, хто він. Якщо ж є щільне почуття єдності, енергія вивільняється для вищих завдань, – виставляти великі мішені й не промахуватися. Якщо цей етап не пройдено, то ви не здатні на реформи й на радикальні зміни. Ставите собі малі завдання. Це, як дві родини. В одній взаєморозуміння, в іншій – постійні сварки. То в першій і діти чистенькі, город прибраний і засаджений, подвір'я охайне. А в другій – повний безлад, бо весь час сваряться. Хоча можливості ті самі. Ми прожили 350 років без власної держави, і в нас постійно забирали те, що об'єднує грузинів: церкву, наше ім'я, наших героїв. Які можуть бути реформи?", - наголосив він.

Друга причина, за словами Ющенка, президент Саакашвілі мав повноваження більші, ніж навіть Кучма в нас: "Він призначав кожного міністра особисто. Кожного главу території – особисто. Я не мав такої змоги".

"Третя: це підтримка політичного курсу. Коли я прийшов у січні 2005-го, у парламенті більшість була кучмівська. Стояло питання: як діяти? Одні гарячі голови кажуть: розігнати парламент. Я брав Конституцію і просив: знайдіть статтю, і я це зроблю. Але якщо вона цього не передбачає, із цим питанням до мене не підходьте. Ще казали: у наших руках СБУ з Олександром Турчиновим, міліція з Юрієм Луценком. Завтра, мовляв, із тієї більшості дві третини буде в нас. Як зараз робиться. Будуть "тушки", зрадники. Я кажу: ідіть на Майдан і поясніть людям, чому поруч зі мною мають стояти політичні аферисти, які ще вчора були нашими ворогами. А якщо не зможете цього пояснити, то дійте за Конституцією. Через півтора року були вибори. Я попросив людей про підтримку мого курсу. Скільки дали "Нашій Україні"? В парламенті 2007-го моїх однопартійців було 20 чоловік. Тимошенко мала 154, Партія регіонів – 182. То чому я не зробив те, що Саакашвілі? Бо мені мандата на це не давали. Я працював у таких умовах, у яких жоден президент України не працював. Передав повноваження прем'єр-міністрові, що від першого дня провадив не мій курс", - підкреслив екс-президент.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Виявилось, що Ющенка треба захищати і перед тими фігурами, які були на трибуні" - Сверстюк

Ющенко наголосив, що четверта причина: це так звані політичні попутники.

"Я виходив із того, що це – мої соратники. Що вони реалізовуватимуть мій курс. А не збиратимуть силовиків у лісі під Києвом, як Тимошенко, щоб проводити свої особисті рішення. У нас був правильний, здоровий національний курс. Але президент мав слабкі повноваження і слабку підтримку людей. У Грузії було все дзеркально", - зауважив він.

Повне інтерв'ю з Віктором Ющенком читайте у журналі "Країна" № 40 (143) за 18 жовтня 2012 року.

Зараз ви читаєте новину «"Я працював у таких умовах, у яких жоден президент України не працював" — Ющенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

49

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути