субота, 15 жовтня 2011 14:25

10 тисяч прибічників Бандери вимагали розігнати уряд і парламент
21

Фото: Фото: Reuters

14 жовтня о 16.00 у Києві розпочалося урочисте віче та збори на честь 69-ї річниці створення Української повстанської армії. Біля пам'ятника Тарасу Шевченку виступали депутати місцевих рад і народні обранці від опозиції.

Як повідомили у ВО "Свобода", близько десяти тисяч українців, які зібралися на святкування річниці заснування УПА, вимагали повернути звання Героїв України Степанові Бандері й Романові Шухевичу.

На зібранні ухвалили резолюцію з вимогами припинити політичні репресії, відправити у відставку уряд, припинити повноваження Верховної Ради і призначити нові вибори, визнати боротьбу ОУН-УПА, а свято Покрови оголосити державним.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як героїзувати Бандеру і Шухевича на Сході України?

О 18-00 розпочався Марш слави УПА. Десятитисячна колона учасників рушила від пам'ятника Тарасові Шевченку до Михайлівської площі. Гасло Маршу: "ОУН-УПА - державне визнання!".

"Захід присвячено борцям, які поклали свої життя за незалежність України. Віддати їм належну шану - святий обов'язок українців", - наголосили у прес-службі ВО "Свобода".

Марш взяв старт від пам'ятника Тарасові Шевченку, пройшов вулицею Володимирською і завершився на Михайлівській площі столиці. Там розпочався святковий концерт. У ньому взяли участь українські рок-гурти: "Кому Вниз", "Плач Єремії", "От Vinta", "Тінь сонця", "Рутенія".

У свою чергу історик з Інституту української археографії та джерелознавства НАН України Ігор Гирич вагається у питанні, чи варто давати звання Герой України посмертно.

"Постає питання, чи варто давати звання Героя людям (Степану Бандері і Роману Шухевичу - ред.), яких немає в живих. У такому випадку можна давати героя ледь не до Ярослава Мудрого. Треба чітко визначити, кому ми даємо цей орден. На Заході його дають, коли людина жива", - зазначив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому воїнів УПА треба визнати борцями за незалежність?

Хоча, за словами історика, якщо вони поклали свої голови за Україну, то заслужили на це звання.

"Якщо ми не визнаємо УПА воюючою стороною, людей, які представляли національно-визвольну боротьбу, то нам треба відмовитись від української революції 1917-1921 року. У такому випадку ми взагалі повинні перекреслити бажання будувати незалежність", - підкреслив Гирич.

Він вважає, що треба відмовитись від радянських свят і створити свою українську систему. На думку історика, можливо, й не варто робити 14 жовтня всенародним святом, але воно має бути: "День створення УПА у Свято Покрови - це в принципі збіг. Оскільки Покрова була святом козацтва, то його вирішили приурочити до цієї дати. Потрібно було провести паралель між козаками і "упівцями". Немає даних, що воно було засноване саме у цей день".

Також Гирич додав, "якщо несуть хоругви за царя Миколу ІІ, за патріарха Кирила, то такі марші тим більше потрібні. На його переконання, вони мають певний виховний момент.

Зараз ви читаєте новину «10 тисяч прибічників Бандери вимагали розігнати уряд і парламент». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

167

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути