вівторок, 10 вересня 2013 11:29

Україні запропонували створити Антикорупційне бюро

 Україні запропонували створити Антикорупційне бюро
Фото: all.kharkov.ua

Проблемами боротьби з корупцією має займатися Антикорупційне бюро, яке мусить мати повноваження проводити розслідування, а також має бути незалежною.

Про це заявив керівник контактної групи Transparency International в Україні Олексій Хмара.

"Міндоходов змінює правила боротьби з корупцією. Перевіряти декларації одних держслужбовців будуть інші, які будуть мати більш високий ранг. Головне завдання спецперевірок чиновників - забезпечити високий професійний і морально-етичний рівень кандидатів, що претендують на роботу в держорганах. Експерти міністерства вважають, що для осіб, які претендують на зайняття посад в держорганах, потрібна ретельна перевірка майнового стану, особистих доходів та членів їх сімей, а також відповідності витрат" , - йдеться у заяві.

Керівник контактної групи Transparency International в Україні Олексій Хмара вважає , що проблемами корупції повинна займатися зовсім незалежна організація, так зване Антикорупційне бюро, у нього повинні бути повноваження розслідування.

"Поки в Україні - це мало реально. Тому сьогоднішня пропозиція віддати ці функції Міндоходов, могла б бути доречною, якщо б туди набрали марсіан, тобто абсолютно несумісних з корупцією людей. На жаль, у нас досі також працює і телефонне право, тому все буде залежати від конкретних виконавців у конкретному відомстві. Якщо вони будуть принциповими то система буде працювати, якщо ні - не буде в тому сенсу", - каже Хмара.

Щодо перевірки депутатських законопроектів, яка планується зараз в Міндоходов, громадський діяч вважає , що в цьому немає сенсу. "Насправді цей параметр вже віддали парламенту. У нас в Раді є комітет боротьби із злочинністю та корупцією, який очолює Віктор Чумак. Поки перевірки вони не роблять, тому що півроку лише занурюються в тему. На мою думку , вони добре покривають практично всі корупційні ризики , в тому числі економічні. До парламенту також направляються урядові законопроекти, які у фінансовій частині пишуться тим самим Міндоходов. Не може організація, яка пише законопроекти, сама себе перевіряти", - наголосив Хмара.

Зараз ви читаєте новину « Україні запропонували створити Антикорупційне бюро». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

45

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути