середа, 08 січня 2014 20:17

"Якби зараз відбулись вибори - Янукович знову став би президентом" - політтехнолог

"Якби зараз відбулись вибори - Янукович знову став би президентом" - політтехнолог
Денис Богуш Фото: wz.lviv.ua

Лідер УДАРу Віталій Кличко заявив, що має бути єдиний кандидат від опозиції на президентських виборах 2015 року. Проте лідер фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк повідомив, що в першому турі братимуть участь лідери всіх трьох опозиційних сил.

- Цікаво, що вони можуть вибрати політика, який попри низький рейтинг матиме високий потенціал, - розповів в інтерв'ю Gazeta.ua політтехнолог Денис Богуш. - І коли, наприклад, Кличко скаже, що голосуватиме за нього, він матиме реальний шанс.

Наскільки обґрунтоване зараз рішення про висунення єдиного кандидата?

- В цьому є раціональне зерно. Звичайно, рішення про висунення єдиного кандидата приймається на базі соціологічних досліджень, адже завдяки цьому можна спрогнозувати, як люди будуть голосувати на в виборах. Нерозумно вибирати єдиного кандидата людину, яка не має рейтингу. Виходячи із цього, Кличко - найвірогідніший претендент. Інша справа, чи зможе Кличко об'єднати всіх інших кандидатів та сили на свою підтримку, щоби вони лишались партнерами. Якщо нинішні опозиційні лідери підуть кількома фронтами, то це може стати реальною проблемою - коли два опозиційних кандидата боротимуться один з одним.

Але Яценюк висловив інше бачення ситуації. Про що свідчить це?

- Це відноситься до стратегії виборів. Якщо буде один кандидат, то проти нього влада спрямує всі сили. І компромати полізуть, і можливе зняття з виборчої гонки. А коли буде три кандидата, то з ними складніше буде справитись. Особливо, якщо вони будуть йти одним фарватером, то владі складно буде боротись із ними трьома.

Тобто проблема не в амбіціях?

- Ні, амбіції там постійно присутні. Тому вони і не вибрали єдиного кандидата. Просто спочатку була найсильнішою "Батьківщина", а зараз починає рости сила УДАРу. Іншим опозиційним лідерам вже доводиться з ним рахуватись.

Чи можна зараз прогнозувати, хто вийде у другий тур?

- Найвірогідніше, що вийдуть Кличко із нинішнім главою держави. Проте є кілька схем, які можуть змінити цей сценарій. Коли Янукович вийде в другий тур із Петром Симоненком. На сході частину електорату заберуть у нинішнього президента, і віддадуть головному комуністу. Таким чином у владі сподіваються на перемогу Януковича через те, що опозиційні лідери взагалі не вийдуть до другого туру. Опозиція ж думає, що Яценюк та Кличко можуть вийти до другого туру без Януковича. Поки обидві схеми видаються фантастичними.

Наскільки реальні шанси на перемогу у Януковича після Майдану?

- Дуже реалістичні. Головним чином, вибори в п'яти проблемних округах показали, що ця влада може зробити будь-які результати. Це також зрозуміло, і судячи із організаційних можливостях опозиції. Тому, якщо би вибори відбувались зараз, то Янукович знову став би президентом. А спостерігачі СНД легітимізують ці результати, а інших можуть і не допустити.

Раді пропонують призначити чергові вибори президента 30 березня 2014.

- Навряд чи з цього щось буде. Опозиційні сили просто не наберуть необхідних 226 голосів. Як вони можуть це реалізувати, якщо навіть уряд у відставку не змогли відправити?

Який президент потрібен країні?

- Ідеальний президент може бути по різним Конституціям. На моє переконаний, Україні потрібен слабкий президент, адже тоді все буде більш демократичним, бо зараз занадто багато ознак авторитарного режиму.

Зараз ви читаєте новину «"Якби зараз відбулись вибори - Янукович знову став би президентом" - політтехнолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

225

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути