субота, 04 січня 2014 11:29

"Кілька разів пропустити через детектор брехні кожного правоохоронця" - Палій про подолання корупції

"Кілька разів пропустити через детектор брехні кожного правоохоронця" - Палій про подолання корупції
Фото: schoollife.org.ua

Президент України Віктор Янукович на зустрічі з керівниками регіонів заявив, що найбільшою проблемою в країні є корупція і оголосив 2014-й роком боротьби із нею.

Політолог Олександр Палій вважає, що нинішня влада неспроможна побороти корупцію, бо є її джерелом.

- У тотальній корупції, яка охопила всі сфери нашого життя, винні насамперед президент, його уряд та створена ними система державного управління,- зазначає фахівець. – Тому ця заява Януковича – це чисто ритуальне звернення до суспільства. Гадаю, радники пояснили йому, чому люди вийшли на вулиці, і він намагається відповідати цим очікуванням. Насправді ці слова нічого не значать. Влада говорить про боротьбу з корупцією, а сама продовжує здійснювати величезні корупційні оборудки.

Чи розкрадатимуть кредити, отримані від Росії?

-Їх уже давно розписали. Пустять на найкорупційніші проекти. Скажімо, на міст через Керченську протоку, який ніколи не буде побудований. Ці гроші підуть туди, де їх можна швидше розкрасти. Нинішня влада від початку до кінця займається тим, що пришиває державним коштам "ноги". Щодня відбувається безсоромне пограбування країни. Тому будь-які заяви можновладців – це порожні звуки, які випускають для обману суспільства.

Чи стане наступний рік роком боротьби з корупцією?

- Я в це не вірю. Якщо у глави держави серйозні наміри, то чому не розпочати цю боротьбу прямо сьогодні? Насамперед, розігнати уряд корупціонерів. Це була б реальна дія. А то виходить, що президент дає корупціонерам додаткові дні, тижні, місяці для пограбування країни.

Ця влада здатна в принципі перемогти корупцію?

- Ні. Якби так сталося, це було б найбільшим дивом. Насправді нинішня влада є джерелом корупції. То хіба вона може боротися сама із собою? Якщо припинити усі корупційні схеми, то влада просто посиплеться. Бо саме корупція є її цементуючим чинником.

Що необхідно зробити, аби запустити механізм боротьби з корупцією?

- Перш за все поміняти кадровий склад уряду. Бо це люди, які звикли працювати в системі корупції. Слід знизу доверху очистити від хабарників правоохоронні органи. Для цього кілька разів пропустити працівників через детектор брехні. Те саме зробити в прокуратурі. Серйозно зменшити сферу державного регулювання. Залишити чиновникам мало місця для маневру, щоб вони не могли визначати квоти бізнесу, запроваджувати штрафи тощо. Усе регулювання має здійснюватися автоматично і визначатися законами. Крім того, слід посилити відповідальність за корупційні діяння та контроль за витратами чиновників. Коли судді ходять з годинниками вартістю в сотні тисяч доларів, то зрозуміло, що справедливого судочинства в країні нема.

Як діяти простому громадянину, коли він стикається з вимаганням хабарів?

- У Києві уже є випадки, коли люди звертаються до засобів масової інформації і розповідають, хто і скільки у них вимагав. І це діє. На місцевому рівні таке зробити складніше. Але в будь-якому разі треба розвивати громаду. Бо гуртом це явище бороти легше. Необхідно створювати громадські організації, шукати підтримку у людей і разом протестувати.

Правозахисні організації можуть зарадити?

- Можуть, але не всі вони мають для цього серйозний інструментарій. Також варто звертатися до опозиційних політичних сил. Вони зацікавлені у роздмухуванні корупційних скандалів. Скаржитися скрізь, де можна. Робити свою справу публічною. Влада найбільше боїться розголосу. Суди і прокуратура виглядають страшно тільки зовні. А коли збирається громада, вони перетворюються в ніщо.

Зараз ви читаєте новину «"Кілька разів пропустити через детектор брехні кожного правоохоронця" - Палій про подолання корупції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

57

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути