субота, 09 червня 2012 01:33

Литвин впевнений: якби проблеми мови не було, то її вигадали б

Литвин впевнений: якби проблеми мови не було, то її вигадали б
Володимир Литвин пояснив, чому він казав про домовленості у парламенті. Фото: lb.ua

Якби питання мови не було, то його вигадали б, щоб мати основну передвиборчу "фішку".

Про це в ефірі 5 каналу сказав спікер Володимир Литвин.

Відповідаючи на запитання як він пояснить свою заяву, що депутати від більшості і від опозиції домовилися щодо голосування за мовний законопроект, а самі нардепи це заперечують, Литвин сказав, що він таким чином намагався залагодити конфлікт.

"Раз спростовують, значить мають на це підставу. Я сказав це для того, щоб заспокоїлися, - пояснив він. - Бо після того, як закінчився розгляд цього питання та відбулося голосування, представники опозиції заявили, що "ми пограли". Згодом почали з'являтися різного роду звинувачення, що був порушений регламент, що не те питання ставили. Для цього я сказав: щоб припинили ці розмови, щоб не шукали ворогів".

"Складається враження, що якби не було проблеми мови, її потрібно було б обов'язково знайти для того, щоб мати ключову фішку під час виборчої кампанії", - додав голова ВР.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Росія мислить стратегічно, а українські політики - по-хуторянськи" - Литвин

На думку Литвина, потрібно створити такий закон, щоб мови національних меншин розвивалися не замість державної української, а поряд із нею.

"Всі говорять про процес, коли потрібно говорити про те, що зараз потрібно зробити, щоб затвердити статус української мови як державної, вгамувати пристрасті і визначити, що в місцях компактного проживання поруч з державною мовою, для задоволення культурно-національних потреб, на побутовій сфері може вивчатися мова національної меншини, яка компактно проживає на цій території. Треба казати не замість української мови, а поруч із нею", - пояснив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Литвин порівняв більшість і опозицію із півнем та куркою

"Я вважаю, що продуктивніше, реальніше і позитивніше  виходити на те, як прийняти рішення, що питання мовних національних меншин не вирішувалося за рахунок державної мови. А коли все іде у крик і істерику – це означає, що цікавить процес, а не результат", - підсумував спікер.

Зараз ви читаєте новину «Литвин впевнений: якби проблеми мови не було, то її вигадали б». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

16

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути