Ексклюзиви
понеділок, 25 липня 2011 21:11

"Наша Україна" та "Народна самооборона" - безнадійно мертві - політолог

"Наша Україна" та "Народна самооборона" - безнадійно мертві - політолог

Рейтинг Віктора Януковича і Партії регіонів продовжує падати. Але й рейтинг найближчої конкурентки - Юлії Тимошенко та її "Батьківщини" - не зростає. А з інших кандидатів хіба що трохи "підростає" Арсеній Яценюк. На думку експертів, це свідчить про те, що в Україні відбувається девальвація старих політичних сил, на зміну яким повинні прийти нові. Однак, експерти не говорять, коли саме в Україні буде нова еліта.

Андрій Самброс, 21 рік, голова Харківської обласної організації у ВМГО "Спілка молодих політологів України".

Які шанси у нових політичних сил?

- Ніяких "хороших" шансів для "нових" політичних проектів найближчим часом не передбачається. Неможливо розкрутити новий політичний проект за один рік. У рідкісних винятках подібні схеми проходять по персоналіях, наприклад, на виборах президента України. Однак ніяких "хороших" шансів нові політичні партії не мають.

Яке електоральне поле вільне?

- Партія влади існує, вона як губка вбирає всіх тих, хто хоче брати участь у процесах розподілу влади. Значить, на адміністративний ресурс розраховувати не доводиться. Іншими словами електорат, залежний від великого капіталу в центрі, півдні та сході країни, надовго заброньовано.

Сегмент опозиція вільний?

- Зараз ВО "Свобода" знімає ресурси з самого великого капіталу - процесів національного бродіння в західній частині України. Ймовірно, що БЮТ більше не зможе брати участь у виборах як блок, але "Батьківщина" залишиться важковаговиком, навіть у тому випадку, якщо Тимошенко не зможе брати участі в наступних виборах. Наша Україна і тому подібні проекти (що входять до групи НУ-НС) безнадійно мертві. Навіть "Народна самооборона".

Що стосується "Фронту змін", особисто для мене є партією-загадкою. У них відсутня чітка позиція, нездатність структурувати і набрати адекватну команду, плюс провальні проекти поступово як шагренева шкіра звужує шанси цієї політичної сили на отримання дієздатності в рамках українського парламенту. Коротше кажучи, опозиційне поле переповнене, і немає сенсу зараз створювати опозиційну політичну силу, коли, з огляду на "новий" закон про вибори, коли їм (опозиційним силам) не можна об'єднуватися в блоки.

Залишається тільки один варіант і одна актуальна ніша - у нас немає адекватних позасистемних лівих політичних рухів. Звичайно, є КПУ в амплуа помийного відра і СПУ - щось на зразок партії з другорядними управлінцями з відсутністю коштів і креативних ідей. Тому, якщо зараз і створювати політичну силу, то вона повинна буде відкрито йти під новими, "неомарксистськими" гаслами. Я думаю, що в Україну піде на ура досить інтелектуальна і молода партія лівих-прагматиків, які дійсно можуть запропонувати виборцям новий формат: відмова від опонування владі і конкретна, прагматична позиція щодо своєї "target group" (наймані працівники від білих і до синіх комірців).

А взагалі, зараз новим партіям необхідно працювати на перспективу. Якщо почати створення нової партії зараз, то на наступних парламентських виборах 2017 (2016) року вона, при збігу цілого переліку чинників, зможе поборотися за вихід до парламенту.

Зараз ви читаєте новину «"Наша Україна" та "Народна самооборона" - безнадійно мертві - політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути