Ексклюзиви
понеділок, 25 лютого 2013 14:54

"Україну — в Європу, Януковича — в ж ..у" - опозиція платила людям за мітинг
20

Фото: Фото: Тарас ПОДОЛЯН

На Європейській площі у Києві зібралося близько тисячі прихильників "Батьківщини". Тут о 10:00 розпочнеться піша хода "Кияни проти політичних репресій". Чоловіки та жінки тримають прапори з символікою партії та синьо-жовті стяги. Несуть плакати "Україні-волю" та портрети Юлію Тимошенко.

- Мене дивує людська байдужість, - каже очільниця Таращанської районної організації "Батьківщини" 62-річна Надія Білокобильська.  - У нас населення 30 тисяч, але ми зібрали біля 30-ти людей на цю акцію. Чому так мало киян? Невже всі вони працюють? Якби в один день вийшли всі, хто не задоволений цією владою, то наші вимоги би задовольнили.

Колона підіймається вулицею Грушевського до Кабміну. Тут зупиняються і близько хвилини скандують "Владі - ганьба". Будівля оточена залізними турнікетами. За ними у ряд стоять 40 міліціонерів.

Далі мітингувальники йдуть Шовковичною та Інститутською. Тут до колони приєднується голова фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк та Андрій Пишний.

Зупиняються біля монумента. Лідери опозиції стоять на підвищенні біля "Глобуса". Виступають Олександр Турчинов, В'ячеслав Кириленко та Андірй Іллєнко. Говорять про необхідність входу України до Євросоюзу, подолання корупції та звільнення політв'язнів.

Люди скандують "Юлі-волю". "Україну — в Європу, Януковича — в ж ..у". Співають гімн України.

- Ми прийшли сюди, щоб сказати "ТАК!" Європейському Союзу, - каже у мікрофон Арсеній Яценюк.- Ми прийшли, щоб сказати "ТАК!" безвізовому режиму з Європою. Чи можемо ми потрапити до Європи з Януковичем?

- Ні, - хором відповідають йому.

- Голосуємо за вступ до Євросоюзу, - кричить Яценюк. - Хто за?

Люди підіймають руки.

На площі унизу учасники акції розгортають синє полотно. Дівчата тримають у руках золотистого кольору картонні зірки. До них підходить чоловік у масці, схожій на обличчя президента Віктора Януковича. Читає реп — бандитську пісню "Мурку" та штовхає дівчат із зірочками. Праворуч вигулькує жінка вбрана у синьо-жовтий прапор. На голові коса — як у Юлії Тимошенко. Розмахує півметровим пластмасовим ананасом. Із натовпу у символічного Януковича летять яйця. Той падає. Четверо осіб волічуть його геть.

- Сонце нас вітає, - лунає із динаміків. Жінка у синьо-жовтому вбранні бере дівчат за руки. Разом вони танцюють у колі. Тримають дзеркальця, які віддзеркалюють сонце.

- Знаєте, що означає ананас? "Спасибо жителям Донбасса за президента Ананаса", - пояснює учасник акції Петро Іванович, - А з Юльою до Євросоюзу попадем. Дзеркалами ловимо сонце і щастя для України.

Тим часом Яценюк та Пишний уже покинули Майдан.

О 12:00,  після закінчення акції, люди не розходяться. Групками по 20-30 стоять у різних місцях на Майдані.

- Кто от Юли — в эту шеренгу, - командує молодик у синій куртці. - От Жени — сюди. Ждем денег.

- За простой нам не платят,- сміються молоді люди.

- Даютпо 15 грн в час, если просто постоять, - розповідає студент університету ім.   Шевченка 19-річний Андрій. - С 9 до 12 часов — 45 получається. Кто заводилой был, кричал или контролировал колону — больше.

До групи наближається рудоволоса жінка років сорока на вигляд у сірій, брудній куртці.

- Сейчас, со всеми расплачусь, - кричитиь вона. - Только станте по группам, кто у кого записывался. Мне дали бумажками по 500 гривень.

Люди перешіптуються.

- Вы сколько заработали? - нервово питає вона. - Пойду поменяю и всем раздам. Не надо только кипиша.

За 5 хв. повертається, тримає стопку купюр по 20, 10 та 5 грн. Видає за списком. Коли підходять журналісти швидко ховає гроші до кишені.

- А вы что сдесь забыли?, - питає. - Люди заработали, а за что — не ваше дело.

Зараз ви читаєте новину «"Україну — в Європу, Януковича — в ж ..у" - опозиція платила людям за мітинг». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

88

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути