неділя, 08 вересня 2013 15:42

Співачка-українофобка, рибалка-невільник та євроінтеграція – чим переймались українці цього тижня
9

З 2 по 8 вересня українці активно відстоювали свою позицію – боролися за права українського рибалки в Росії, агітували за євроінтеграційний курс країни, наполягали на відхиленні низки законопроектів та закликали до здорового способу життя.

Проте, найсильніше громадян України вразили слова оперної співачки, яка назвала україномовні школи "бидлячими". Таке ставлення жінки викликало хвилю негативних емоцій, заяв та погроз.

2 вересня, Київ

Близько тисячі людей прийшли під Верховну Раду, аби підтримати євроінтеграційний курс України. Учасники акції всеукраїнської кампанії "Євронаступ" пройшли ходою центром міста і провели мітинги під Погоджувальною радою, Кабміном та Адміністрацією президента.

Мітингувальники тримали державні прапори та прапори Євросоюзу. Окрім того, вони принесли плакати "Євронаступ" та "Україна - не ...опа, Україна - Європа".

Присутніх підтримали екс-міністр закордонних справ Володимир Огризко, лідер УДАРу Віталій Кличко та лідери громадських організацій.

Автор: Фото: Сергій Старостенко
 

Автор: Фото: Ростислав Мисюкевич
 

3 вересня, Київ

Громадянська кампанія "Форум порятунку Києва" організувала акцію під парламентом "Ганебним законопроектам "Про прокуратуру" – "Ні"!".

Активісти вимагали відхилити законопроекти, що забороняють громадянам проводити мирні акції, оскільки вони підготовлені нардепами – "лобістами будівельного бізнесу" і радником президента Андрієм Портновим.

Вони наголосили, що таким чином, громадяни залишаються "повністю беззахисними перед свавіллям хижацьких забудовників, що винищують ліси, парки, сквери, прибудинкові території, власників алкогольних і тютюнових ларьків, порушників трудового законодавства, рейдерів, шахраїв різного штибу".

3 вересня, Київ

Київська міська організація ВО "Свобода" пікетувала Солом'янський районний суд. Вони прийшли підтримати колишнього директора ДЮСШ № 7 Віктора Сальнікова, який звинувачує екс-голову Шевченківської райдержадміністрації Віктора Пилипишина у замаху на його життя.

В свою чергу, Пилипишин позивається до колишнього директора, аби "захистити свою честь, гідність та ділову репутацію".

Ще влітку 2009 року в кабінеті директора Сальнікова стався вибух, в результаті чого, той дивом залишився живий, втративши 3 літри крови та отримавши опіки 1 ступеня.

"Мотиви у Пилипишина для замовлення мого вбивства були, оскільки він хотів збудувати на Трухановому острові, де розташовувалася веслувальна база ДЮСШ №7, розважальний комплекс із подальшою приватизацією. Будівлю школи, яка розташована по вулиці Прорізній, він намагався забрати під свою газету "Шевченківське слово", – розповів на суді Сальніков.

В свою чергу, адвокат Пилипишина Андрій Лісовськи зауважив, що "оскільки добре ім'я та ділова репутація є для Пилипишина найбільшим надбанням, то він просить суд стягнути 100 000 гривень моральної шкоди з колишнього директора школи".

4 вересня, Керч

Журналісти керченської телерадіокомпанії "Бриз" й інтернет-видання Kerch.fm оголосили старт акції солідарності "Захистимо своє право на правду". Вони звернулися до громадськості, аби повідомити про тиск із боку місцевої влади і мера Керчі.

Вони переконані – влада хоче знищити незалежні ЗМІ, тому і попросили українців долучитися до акції і поставити свій підпис під зверненням до президента, або написати свого листа на захист ЗМІ Керчі і свободи слова в Україні главі держави, до комітету зі свободи слова Верховної Ради України чи главі кримського уряду.

"Зібравши якомога більше підписів людей, яким небайдужа свобода слова, ми зможемо привернути до проблеми увагу впливових ЗМІ країни, всеукраїнські і міжнародні правозахисні організації", – заявляють керченські журналісти.

5 вересня, Київ

Працівники автомобільних стоянок і парковок усіх районів Києва пікетували КМДА. Вони вимагали навести порядок в паркувальному бізнесі.

5 вересня, Львів

Громадська організація "Твереза Галичина" перед Ратушою закликала львів'ян до тверезого способу життя, а також відмінити пивний тиждень у місті.

Активісти розтягнули два банери із закликами "Тверезі батьки – здорові діти", "Звільнись від алкогольного та тютюнового рабства. Стань незалежним". Активісти на площі Ринок закликами підтримати законопроект № 2062, який "має суттєво зменшити алкоголізацію країни" та роздавали людям листівки із роз'ясненнями про шкоду, яку завдає алкоголь організму.

"Львівський мер офіційно створює вигляд боротьби з алкоголем і намагається зобразити себе високоморальною людиною, але при цьому сам рекламує на власному новинному сайті коньяк, а в місті дає дозволи на проведення алкозбіговиськ під назвою "Третій міський фестиваль пива". Такі заходи спрямовані на споювання молоді та пропаганду алкоголізації серед населення", - заявив один з організаторів Зеновій.

Автор: Фото: Євген Борісов
 

5 вересня, Харків

Активісти Харківської обласної організації ВО "Свобода" пікетували Генеральне консульство Російської Федерації у Харкові. Вони вимагали повернути українського рибалку, який вижив після тарану судна російськими прикордонниками, Олександра Федоровича на батьківщину. Окрім того, "свободівці" вимагали провадити розслідування цієї справи в Україні.

17 липня в Азовському морі сталося зіткнення українського рибальського баркасу і катера Берегової охорони прикордонної служби Росії. Унаслідок цього загинули 4 рибалки і лише один – Олександр Федорович – залишився живим. 7 серпня Федоровичу висунули обвинувачення: за незаконний вилов риби. Йому загрожує до 2 років тюрми.

"Харківська "Свобода" розцінює дії російських прикордонників як фактичне вбивство українських громадян, яке сталося у мирний час. Прикордонна служба Росії робила все можливе, аби сховати кінці в воду, щоби про цей інцидент не стало відомо. Окрім цього, український рибалка ще й донині не може повернутися на батьківщину", – заявив під час пікету помічник народного депутата України Ігоря Швайки Валерій Коник.

 

 

6 вересня, Київ

Члени районної громадської організації "Братство" обмазали майонезом оперну співачку Катерину Абдуліну, яка назвала україномовні школи "бидлячими", і  яка тішиться від того, що її донька стала ученицею російської гімназії.

Після випадку Міністерство культури вимагало від співачки публічного вибачення, а у Національній опері України назвали неприпустимими висловлювання солістки та запропонували звільнитися. Щоправда, співачка спочатку вибачилась за свої слова, а після інциденту із облиттям майонезом повідомила, що то не вона принижувала україномовні школи, і вона не знає, чому на неї "напали невідомі в масках".

6 вересня, Одеса

Одеська обласна організація ВО "Свобода" провела пікет під Генеральним консульством Російської Федерації на захист українського рибалки Олександра Федоровича. Вимоги висунули аналогічні тим, що озвучили їхні колеги із Харкова в четвер.

Учасники пікету розгорнули перед консульством плакати із написами: "Вимагаємо повернути Федоровича в Україну!", "Російських вбивць – за грати!", "Обережно! Митний союз!" і скандуваннями нагадували дипломатам, на чиїй землі вони перебувають: "Слава Україні! – Героям слава!", "Пам'ятай чужинець: тут господар – українець!".

Окрім того, вони висловили невдоволення стосовно торговельної війни між Україною та РФ. Учасники залишили біля консульства українські продукти, проти яких час від часу виступає головний санітарний лікар РФ, – молоко, сир і цукерки, "щоби російський консул пригостився ними". Консул до націоналістів так і не вийшов.

6 вересня, Сімферополь

Під Генконсульством РФ у Сімферополі члени Конгресу Українських Націоналістів, ВО "Свобода", Народного Руху України, небайдужі громадяни також провели акцію на підтримку українського рибалки Олександра Федоровича.

"Очевидно, що інцидент в Азовському морі між українськими рибалками і російськими прикордонниками слід розглядати як такий, що виник не у межах територіального моря Росії, - йдеться у зверненні Генеральному Консулу РФ у Сімферополі. – Тому "факти здійснення карного вчинку на території Росії відсутні". Ми вимагаємо перевірки інформації стосовно ведення з боку прикордонників ФСБ РФ вогню на ураження по мирним громадян України під час цього інциденту".

Учасники акції наголосили, що російські прикордонники здійснили убивство мирних українських рибалок, тому вони вимагають "ретельного розслідування цього інциденту Прокуратурою та іншими компетентними органами".

7 вересня, Київ

Активісти Соціал-національної асамблеї продовжили ліквідацію незаконної забудови на Якуба Коласа, 29.

Вони скинули будівельні вагончики до котловану, а фундамент облили автомобільним маслом. Крім того, неподалік від місця забудови активісти встановили хрест, як символ того, що незабаром "буде похоронено всі несправедливості по відношенню до українців".

28 серпня кияни разом з активістами "Свободи" знесли огорожу будівництва чергового супермаркету на вул. Якуба Коласа, 29. За словами представників "Свободи", на вимогу мешканців надати документи та дозволи на будівництво забудовник прикривався дозвільними документами, термін дії яких вийшов ще 2010 року.

Автор: Фото: Gazeta.ua
 

Автор: Фото: Gazeta.ua
 

8 вересня, Київ

Попри заборону окружного адміністративного суду Києва, Комуністична партії організувала збори громадян стосовно проведення всеукраїнського референдуму щодо вступу України до Митного союзу.

Акція проходила на стадіоні "Спартак". Комуністи зібрали близько тисячі людей.

Автор: Фото: Ольга Айвазовська
 

Автор: Фото: facebook.com
 

Зараз ви читаєте новину «Співачка-українофобка, рибалка-невільник та євроінтеграція – чим переймались українці цього тижня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

167

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути