Ексклюзиви
субота, 13 квітня 2013 16:20

На мітингу опозиції у Полтаві кричали "Тягнибока в президенти!"
14

Фото: Фото: Ірина РЕРІХ

- Нарешті Яценюка і Тягнибока вживу побачу. Кажуть, вони тут без охорони будуть. Якщо пощастить, то і доторкнутися вдасться. Головне раніше за всіх зайняти місце на початку процесії, - каже полтавка років 50 подрузі. Та кривиться.

- В житті у перші ряди не проб'ємося. Там місця згідно куплених білетів розписані. Так, що тільки найважливіші персони стоятимуть, - сміється.

13 квітня близько 11.00, за годину до початку акції "Вставай, Україно!", у Петровському парку у центрі Полтави біля пам'ятника Тарасу Шевченку збираються пенсіонери з прапорцями УДАРу, "Свободи" та "Батьківщини". Групами по три-чотири особи розсідаються на лавах.

Біля пам'ятника чергує з десяток міліціонерів. Центральна вулиця Жовтнева, яка веде до музею, загороджена міськими рейсовими автобусами. Навпроти обласного театру Гоголя припаркований двоповерховий екскурсійний автобус.

Біля кінотеатру імені Котляревського поруч з Полтавською мерією троє чоловіків у білих костюмах кроликів розмахують плетеними кошиками та повітряними кульками.

- Посміятися над Яценюком приїхали. Після того, як йому моркву подарували, оці кролики по всім акціям їздять. Кричать: "Кроликам — владу" і "Морковка — наш президент", - проходить повз кінотеатр 24-річний Сергій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Тут перемогла Партія регіонів": Кернес назвав опозицію шакалами

Людей більшає. Починається дрібний дощ. До першої колони пішки підходять Яценюк і Тягнибок. Автівки залишили у провулку за приміщенням музею. Люди вигукують їхні імена. На Яценюкові блакитна сорочка без краватки, легка шкірянка, джинси. Тягнибок вбраний у темний плащ до колін, чорну вишиванку.

О 12.15 колона рушає. Загалом — близько 8 тисяч осіб. До Арсенія Яценюка проривається чоловік з товстим зошитом у руках.

- Арсеній Петрович, наші тут трьох кролів бачили. Та ви не переживайте. Ще раз на очі покажуться, ми їх повбиваємо. Нічого полтавців провокувати", - кричить.

Охоронець відводить чоловіка у бік, просить не заважати колоні.

- Людей утричі більше було б, якби не суботник організований мером Полтави Мамаєм. Це він спеціально усіх бюджетників на роботу вигнав, щоб прийти не змогли. Всіма правдами і неправдами ця влада людей стримує. Нічого, не довго їм залишилося, - перемовляється з товаришем у натовпі літній чоловік.

У колоні мало молоді. Найбільше — близько 50 чоловік, йдуть з прапорами ВО "Свобода".

- Усіх студентів ректори на суботник вигнали. Друзі казали, що в інститутах строго наказали на прибирання вийти, - голосно говорить 28-річний Олексій з оселедцем на голові. - А нікому проблем в університеті не хочеться. Ото молодь і полякалася.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Харкові перекривають вулиці і мости, якими має пройти опозиція

- Ми люди свободні — пенсіонери, прийшли піддержати опозицію, бо цей Янукович уже задовбав, - каже Микола Петрович, літній чоловік у чорній куртці і потертих джинсах. - Пішов днями у лікарню. Раніше чотко знав — дав лору двадцять гривень — промив вухо. А це півгорода об'їздив по усяких кабінєтах. Через медичну реформу наставили сімейних врачів — но вони хуже ветеринарів. Таке хоч вже заказуй місце на Розсошенцях ( у селі Розсошенці під Полтавою міське кладовище — Gazeta.ua).

- То тоже тисячу гривень коштує, - хитає головою товариш, називається Валерієм. - Їжджу на заробітки у Росію. Там нас ганяють по стройках, як рабів. Так от під Москвою є поселення українських олігархів. Недавно оцими руками хату Азарову вистроїв, - трусить мозолистими долонями. - Там ділянка соток тридцять.

Колона іде вулицею Леніна. Попереду несуть синьо-жовтий прапор, яким перегородили всю дорогу.

- Януковича в тюрму пожизнєнно, - кричать у гучномовці. - Комуняку на гіляку.

Біля театру імені Миколи Гоголя колона завертає, переходять на Театральний майдан.

На змонтовану сцену підіймаються лідери опозиції, народні депутати, представники опозиційних обласних штабів.

Скоро у Верховній Раді з'явиться полтавська фракція, бо так багато у нас депутатів з вашої області, - жартує Яценюк. - Інфекція політичного дебілізму дійшла до Полтави. Вчора у Харкові на вулиці повиставляли громадський транспорт, тепер те саме робиться у вашому місті, - Яценюк показує на ряд автобусів-"богданів". - Об'їхали вже одинадцять міст України. Повсюди люди піднімаються, бо не мають сили терпіти цю банду. Пропонуємо провести велику акцію 18 травня у Києві — показати силу і дух нації. Поженемо Януковича і його режим. Приїжджайте і ви, полтавці. Вийдемо всією силою на Майдан. Далі скажемо, що робити, бо маємо конкретний план дій.

Натовп гуде.

Коли до мікрофона підходить Тягнибок, кричать — "Тягнибока в президенти!". Він ніяково посміхається, промову каже хвилин 15, найдовше з усіх. На нього полтавці найбурхливіше реагують, люди схвально хитають головами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Марш опозиції у Полтаві зібрав близько 8 тисяч осіб

Тягнибок каже, що мітингами формують в країні революційну обстановку, далі переходитимуть до конкретних дій. Розповідає про середній бізнес, який в Україні у підприємців нахабно відбирають представники Партії регіонів, чиновники на місцях.

Мітинг триває близько 2 годин. Тягнибок і Яценюк спускаються зі сцени, з охороною пересідають у автівки.

- Перекажіть оцим хлопцям, що їхня балаканина надоїла. Треба вже щось толкове казати, - підходить невисокий чоловік у коричневому плащі. Лисий, сильно спітнілий. - Приїхали, покричали. А що далі робити? Ну станемо ми на Майдані у Києві, а за пару днів Яценюк скаже, розходьтеся, бо я вже все порішав, посаду якусь получив. Таке вже було біля Українського дому, як за мову билися.

Зараз ви читаєте новину «На мітингу опозиції у Полтаві кричали "Тягнибока в президенти!"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

782

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути