пʼятниця, 03 січня 2020 07:55

Звільнили 76 заручників

Автор: Сергій СТАРОСТЕНКО
  Родичі обіймають звільненого з полону спецпризначенця Сергія Глондаря в аеропорту ”Бориспіль” 29 грудня. Бойовики утримували бійця в підвалах 1808 днів
Родичі обіймають звільненого з полону спецпризначенця Сергія Глондаря в аеропорту ”Бориспіль” 29 грудня. Бойовики утримували бійця в підвалах 1808 днів

76 заручників з окупованого Донбасу обміняли в проросійських найманців на 127 осіб. Зробили це на пропускному пункті "Майорськ" на Донеччині 29 грудня. Серед звільнених із полону — 12 військових, решта — мешканці Донбасу, яких бойовики кинули в тюрми за нібито шпигунство або проукраїнську позицію.

Про обмін у форматі "всіх встановлених на всіх встановлених" домовилися лідери "нормандської четвірки" на саміті в Парижі 9 грудня. Головна умова — процедура має пройти до Нового року.

Звільнених мало бути 80. Четверо залишилися на окупованій території, бо там мешкають їхні родини. До бойовиків відмовилися їхати 17 осіб.

Журналістів на обмін не допустили "через питання безпеки". Відеотрансляцію вів Офіс президента України. Зі сторони бойовиків були російські ЗМІ.

Україна передала п'ятьох бійців спецпідрозділу "Беркут", обвинувачених у розстрілах на Майдані 20 лютого 2014 року.

— Якби в мене було 100 "беркутівців" і запропонували одного розвідника — я їм віддав би 100, — заявляє президент Володимир Зеленський. — Так, це умови цього обміну — "всіх на всіх". Ми забирали наших героїв. Це складне політичне рішення.

Уперше побачить свою 4-річну доньку танкіст Богдан Пантюшенко. Вона народилася за місяць після бою на околиці Донецька в січні 2015-го, коли він потрапив у полон.

— Це були п'ять років боротьби за країну, за сім'ю, за свою гідність. Думаю, вони нас не подолали, — каже Богдан. — Ми сильніші, ми кращі, ніж Росія і весь їхній смердючий "рус­ский мир".

Повернулися троє бійців 53-ї ­бригади — Олександр Геймур, Кім Дуванов і Борис Пундор. Вони торік 22 травня випадково заїхали на ворожу територію.

— Уявіть, що відчували люди, які чекали обміну. Вони просиділи там довше, ніж я. На них неможливо дивитися без сліз, — каже Кім Дуванов.

Також відпустили трьох організаторів теракту в Харкові у лютому 2015-го, бразильця Рафаеля Лусваргі, який воював за сепаратистів. Передали громадян РФ Руслана Гаджиєва й Олега Дороніна, які воювали на Донбасі.

Виїхали до бойовиків члени банди "Мангуст", які 9 травня 2014-го захоплювали будівлю міліції, взявши заручників у Маріуполі. Тоді загинули шестеро міліціонерів і військових.

Серед звільнених — 51 чоловік і 13 жінок. Усіх їх окупаційні суди визнали винними у шпигунстві та підготовці диверсій.

Анастасія Мухіна — 70-річна жителька Луганська — в полоні була майже два роки. Її затримали, коли наклеїла на будинку листівку "Донбас, вставай! Росія тебе зрадила!".

Звільнений Василь Савін розповідає про катування. 2015-го його призначили в ДНР так званим головою Центрально-міської районної адміністрації Макіївки. Пізніше бойовики звинуватили його в створенні "українського батальйону Макіївка" з метою захоплення влади, засудили до 23 років тюрми.

— Коли Захарченко (колишній ватажок бойовиків ДНР. — ГПУ), знаючи мене особисто, довідався, що готується повстання, дуже розлютився, — каже Савін. — Мене арештовував його помічник, полковник Завдовєєв, із величезною кількістю людей. Посадили в підвал без зв'язку. Звичайних кримінальників до нас у підвали приводили "на перевиховання" на 10–15 днів. Я просидів там п'ять років.

300 українців залишаються в полоні бойовиків на Донбасі. Такі дані наводять в офісі уповноваженої з прав людини Людмили Денісової. Достеменно відомо про 20 військових, які потрапили у полон у 2018–2019 роках.

Зараз ви читаєте новину «Звільнили 76 заручників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути