вівторок, 06 листопада 2012 05:15

"Знову брешете. Ну як такого брехуна вибирати у Верховну Раду?"

— Приїзди чимшвидше, — каже телефоном із Канева журналістка 50-річна Лариса Зелененко. — Побачиш нових бійців, яких прислав Губський. Один із членів комісії щойно викликав спостерігача піти з ним у боксерський зал розім'ятися. Той не розгубився. Каже: ось приїде Кличко, підеш із ним.

У Каневі в окрузі №197 лідерами виявилися кандидат від Об'єднаної опозиції Леонід Даценко та нардеп-самовисуванець Богдан Губський. Даценко — черкаський політик, помічник нардепа-"нунсівця" Івана Зайця. Губський — бізнесмен, обирався до Верховної Ради від СДПУ(о) та БЮТу, потім долучився до "регіоналів". 28 жовтня Даценко, за підрахунками протоколів із мокрими печатками, набрав майже на п'ять тисяч голосів більше.

Сідаю в останній автобус до Канева. Приїжджаю пізно ввечері. Падає дощ. Півсотні мітингувальників ховаються у вокзалі. Шостий день окружком не може затвердити протоколи.

Два дні члени комісії не збиралися, бо не було кворуму. Тому Центрвиборчком замінив вісьмох із 18 членів комісії.

У залі до півсотні осіб. За столом сидить комісія. Дехто у шкірянках.

— Це не він тут головний запівала, — говорить спостерігач від опозиції. — Он той гусь, — вказує на невисокого, міцної статури чоловіка. — Його прізвище Хаїмов. Усю ніч тут воду варив. Це він пропонував нашим боксом зайнятися.

О 19.20 до зали заходять нардеп-"бютівець" Андрій Шевченко, "нунсівець" Андрій Парубій. За ними з'являється Богдан Губський. Нервово жує жуйку. На вулиці його зустрічають вигуками "Ганьба!". Сідає на стілець.

Голова комісії Максим Онищенко повідомляє, що вона переходить працювати до іншого приміщення на другому поверсі. Туди всі присутні не помістяться.

— Комісія чинить незаконно. Ви не маєте права переходити в іншу кімнату! — кричить 41-річний Андрій Парубій. Стає спиною до входу. Штани на ньому пожмакані.

— А що вони хочуть? — перепитує 49-річний Богдан Губський.

Спостерігач від Комітету виборців Яків Прогнимак зачитує статтю закону, що засідання комісії відбувається в тій кімнаті, де зберігаються протоколи. Усі розсідаються по місцях. Онищенко пропонує видалити Прогнимака із засідання. Присутні обурюються.

— Чому не припините боротьбу? — цікавимося в Губського.

— А ви журналіст? Напишіть, що насправді виграв я. Мій результат — 25 тисяч голосів. Депутати від опозиції тиснуть на комісію. Бабушки розбіглися. Тепер мої опоненти мають більшість. Членів Партії регіонів я теж зараховую до своїх опонентів. Боротимуся до кінця.

У кутку зали Андрій Парубій дивиться новини в інтернеті та вголос зачитує заяву Губського про "канівський путч". Коли озвучує найцікавіше, піднімає вказівного пальця:

— Мета реалізації цього плану — нагромадження інформаційного шуму, під час якого можна сфальсифікувати вибори.

Присутні сміються кілька хвилин, усі, крім Богдана Губського.

Тим часом на вулиці мітингують. Виступає Даценко. До нього підходить головний конкурент.

— Пане Богдане, чого ви не здаєтеся? — звертається до нього високий сивий чоловік. — Порахуйте свої протоколи. Канів проголосував проти вас.

— Канів — це не весь округ, щоб ви знали, — відповідає Губський. — Якщо я переможу, ввійду в опозицію.

— Брешеш! — кричать присутні.

— Нашо ви голосували за закон про мови? — вигукує чоловік у картузі.

— Я за нього не голосував, — відказує той незворушно.

— Знову брешете. Ну як такого брехуна вибирати у Верховну Раду?

Губський розвертається і йде геть у бік Дніпра.

— Топитися пішов! — чути з юрби.

Комісія оголошує технічну перерву до суботи. Сідаю в автомобіль опозиціонера Юрія Громовського. Маємо їхати до Черкас. Дорогою до штабу опозиції підвозимо "бютівця" Андрія Шевченка. Питаємо, чим усе закінчиться.

— "У справедливих армій доля завжди прекрасна". Олесь Терентійович Гончар. "Прапороносці", — цитує Шевченко.

За суботу на сервер ЦВК надходять іще 10% протоколів. Підрахунок зупиняється на позначці 67%.

У неділю вдруге їду до Канева. Біля приміщення комісії 10 наметів та півтисячі людей.

— Ти вчасно, — каже прес-секретар обласного штабу Об'єднаної опозиції 36-річна Тетяна Воронцова. — Зараз побачиш історичний момент. Комісія із села Вознесенське учора привезла сфальшований протокол. Додали 300 голосів Губському. Приїхали дві жіночки. На запитання, як їх звуть, обидві відповіли: "Ніяк". Депутати викликали міліцію і прокуратуру. Сьогодні приїхав голова із секретарем. Привіз справжній протокол. Зараз здає.

Голову комісії з Вознесенського звати Володимир Жук.

— Звідки взявся фальшивий протокол? — цікавимося.

— Не запитуйте мене про вчорашнє. На мене чинили сильний тиск. Тому сталася технічна помилка. Це останні вибори, в яких я участвую. Я скромний сільський фермер. Більше ніяких коментарів не дам.

Воронцова на ноутбуку запускає відео, де видно, як у залі Губський щось шепоче члену комісії Хаїмову. Їх спиною затуляє прес-секретарка кандидата — Юлія Кропива.

Біля ґанку окружкому розпочинається новий мітинг.

— У Каневі є надзвичайний спостерігач, — розказує кандидат від опозиції 49-річний Леонід Даценко. — Його звати Тарас Григорович Шевченко. Можливо, тому владі так важко тут щось фальсифікувати. Він казав усім нам: "Борітеся — поборете". Я вірю, що прийде час, коли донецька бригада забереться з Черкащини вниз по Дніпру. Зараз ворог затиснутий у кут і тому особливо небезпечний.

Слово дають опозиціонерці Олені Бебешко. Щойно вона починає говорити, люди замовкають.

— Господи, голос, як у Юлі, — сплескує руками жінка, що стоїть поруч.

— Нічого дивного, — відповідає їй подруга. — Лєна усі ролики, де звучить Юля Тимошенко, озвучує. Юля ж у тюрмі.

За кілька хвилин акція закінчується. Воронцова веде журналістів до імпровізованого буфету. Тут готують бутерброди з ковбасою і чай. Стоїть скринька для пожертвувань. Туди накидали по 1, 2, 5 грн. Є кілька купюр по 20. На землі розстелений кольоровий портрет Богдана Губського, який із Тарасової гори дивиться вдалину. Через усе зображення чорним фломастером написано: "Давай да свіданія!".

У неділю, 4 листопада, неопрацьованими залишаються 17 протоколів із міста Канів, де переміг Леонід Даценко. Зранку в понеділок дані з них з'являються на сайті ЦВК. За підсумковими результатами, у Губського 29 тис. 84 голоси, Даценка — 25 тис. 961.

"Злочин, іще один, — пише на своїй сторінці в інтернеті "нунсівець" 55-річний Анатолій Гриценко. — Голоси в ОВК ще не підраховували по протоколах. Члени комісії сидять і працюють із цифрами. Кінцевого протоколу ОВК не склала. Андрій Парубій стоїть біля кімнати із сервером, звідки на сервер ЦВК вводять дані. Кімната зачинена. Явна і нахабна фальсифікація інформації про результати голосування. Одним словом — злочин. Укотре на цих виборах".

У понеділок в обід нардепи від опозиції Андрій Парубій, Олександр Бригинець та Володимир Ар'єв охороняли у приміщенні Канівського окружкому бюлетені з результатами голосування в 197 окрузі.

– На вулиці зібралися близько 300-400 осіб. Люди чекають повідомлення з ЦВК, куди поїхав наш кандидат Леонід Даценко. Якщо Губський зі своєю братією, що працювала в комісії, спробують здати фальшивий протокол, у Каневі вийдуть на вулицю тисячі людей, – каже Андрій Парубій. – Ми чекаємо нападу на приміщення з бюлетенями. Адже підсумки голосування встановлює не сайт ЦВК, а сама Центральна виборча комісія. Це також добре розуміє і сам Губський. Атмосфера в нас ніби на пороховій бочці. Дзвінок із ЦВК буде сигналом до дій.

Зараз ви читаєте новину «"Знову брешете. Ну як такого брехуна вибирати у Верховну Раду?"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

27

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути