вівторок, 14 лютого 2017 00:55

Зарплату суддям Конституційного суду можуть підняти до 384 тисяч на місяць

— Парламент схвалив зарплати і пенсії суддям Конституційного суду. Вони вимірюються сотнями тисяч гривень на місяць. Недопустимі для нинішніх економічних реалій цифри шокують мене і більшість громадян, — каже народний депутат 62-річний Віктор Пинзеник.

9 лютого Верховна Рада прийняла у першому читанні законопроект про Конституційний суд України. За ним 420 тис. грн отримуватиме голова КС. Судді матимуть по 384 тис. грн. Пенсію або пожиттєве забезпечення їм передбачили на рівні 80% зарплати. Це 336 тис. грн голові суду, іншим — по 307 тис. грн.

До цього мали середню річну заробітну плату 321 687 грн. Сюди входив оклад, доплата за вислугу років, робота з державною таємницею. Підвищену заробітну плату судді почнуть отримувати, коли закон набере чинності.

П'ятеро з 15 суддів нинішнього складу КС працювали в часи Віктора Януковича. 2010 року незаконно змінили Конституцію. Це допомогло тодішньому президенту узурпувати владу.

— Ситуацію не змінює обіцянка в ході обговорення до другого читання привести зарплати до рівня суддів Верховного суду. Бо вони не набагато нижчі. Замість 384 тисяч у судді Конституційного суду буде 292 тисячі, а в голови — 304 тисячі на місяць із надбавкою на літнє оздоровлення. Пенсія становитиме відповідно 226 тисяч і 235 тисяч на місяць, — каже Пинзеник. — Низка депутатів підготували поправки до схваленого у першому читанні законопроекту. Залишається сподіватися, що в другому читанні вдасться ухвалити зважене рішення.

— Замість ефективних інституцій створюємо привілейованих людей, — каже народний депутат Олена Сотник, 34 роки.

— 2015 року КСУ ухвалив аж сім рішень. Кожне з них коштувало суспільству понад вісім мільйонів гривень. Торік суд прийняв вісім рішень. Кожне обійшлося нам у понад дев'ять мільйонів, — говорить 39-річна Юлія Кириченко з Центру політико-правових реформ.

Зараз ви читаєте новину «Зарплату суддям Конституційного суду можуть підняти до 384 тисяч на місяць». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути