середа, 02 червня 2010 03:00

"Закриті партійні списки себе не виправдали"

Автор: фотоз сайта www.glavred.info
  ”Нунсівець” Тарас Стецьків уважає, що місцеві вибори треба провести навесні
”Нунсівець” Тарас Стецьків уважає, що місцеві вибори треба провести навесні

"Регіонал" Владислав Лук"янов заявив, що його партія виступає за проведення чергових місцевих виборів 31 жовтня 2010 року. Навіть якщо до цього часу не приймуть змін до Конституції.

— Лук"янов себе поводить, як людина з вулиці: прийшов, ударив дубиною і пішов далі, — каже нардеп-"нунсівець" Тарас Стецьків, 45 років. — Для "регіоналів" ні закони, ні Конституція неписані. Потрібно дочекатися висновків Конституційного суду щодо цього питання. Там панують такі настрої, що вони будуть позитивними.

Чи схвалять дату 31 жовтня?

— Їм допоможе БЮТ, бо підтримує цю ідею. Але щодо Конституції там зараз є різночитання. Мери обираються на чотири роки, а депутати місцевих рад — на п"ять. Це треба усунути. Аби була правова чистота. Щоби потім ні один районний суд не міг оскаржувати законність обрання того чи іншого мера, депутата.

Як голосуватиме фракція НУ-НС?

— Ми ще не обговорювали цього питання. Для нас 31 жовтня було б не зовсім вигідною датою (НУ-НС розраховує, що на зиму влада підвищить тарифи на комунальні послуги, і рейтинг Партії регіонів упаде. — "ГПУ"). Швидше на все, будемо проти.

Яка оптимальна дата проведення місцевих виборів?

— Якщо орієнтуватися на теперішню Конституцію, то мерів треба було обирати 30 травня. Цього Партія регіонів не захотіла. А депутатів потрібно обирати 27 березня наступного року. Ми за це.

Чи є необхідність змінювати систему виборів до місцевих рад із пропорційної на мажоритарну?

— Так. На місцевому рівні треба перейти на мажоритарну систему, тоді виборець знатиме свого депутата. Закриті партійні списки себе не виправдали. До місцевих рад прийшли сумнівні люди. Вони замість відстоювання інтересів громади займаються покращенням свого матеріального становища за рахунок продажу землі й майна. І ніхто не може з цим нічого вдіяти.

Зараз повноваження голів рад та їхні рішення легітимні?

— Повноваження міських голів уже закінчилися, а депутатів ні. Але є норма закону, яка говорить, що обрані мери і депутати припиняють свої повноваження тільки після того, як обрано наступних. Тут є правова колізія. А наш самий "справедливий" у світі суд за певну суму може прийняти рішення на користь будь-якої сторони. Тому виключати судові процеси, здатні дестабілізувати роботу рад, не можна.

Зараз ви читаєте новину «"Закриті партійні списки себе не виправдали"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути