пʼятниця, 22 квітня 2016 07:25

Закон змінюють під кума Порошенка

— Із приходом Юрія Луценка реформа прокуратури буде подібна до реформи поліції, коли звільнили 80 відсот­ків кваліфікованих слідчих. І внаслідок цього побільшало вбивств, грабежів, розбійних нападів, — говорить 64-річний Степан Гавриш, колишній заступник секретаря Ради нацбезпеки та оборони.

20 квітня профільний комітет Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення погодив законопроект, що дозволяє очолити Генеральну прокуратуру людині без юридичної освіти. Потрібно мати вищу освіту і стаж роботи в галузі права або у законодавчому чи правоохоронному органі не менш як три роки. За це ще повинні проголосувати народні депутати. Нині кандидат на посаду генпрокурора повинен мати вищу юридичну освіту і стаж роботи в галузі права не менш як 10 років.

29 березня у відставку пішов Віктор Шокін. На його місце претендує лідер фракції "Блок Петра Порошенка" 51-річний Юрій Луценко. Проте він не має юридичної освіти й стажу роботи у галузі права. Якщо нардепи ухвалять новий закон, зможе очолити ГПУ. Його кандидатуру на розгляд Верховної Ради внесе президент. Кандидатом на посаду фракція "БПП" висунула колишнього міністра внутрішніх справ. Ним був двічі.

— Луценко не має юридичної освіти, як і необхідних років стажу. Зміна закону свідчитиме про політичну маніпуляцію та ігнорування інтересів виборців з боку влади. Потенціал Юрія як генпрокурора — нульовий, — вважає Степан Гавриш. — Тут потрібно мати не лише амбіції, а й знання. Розробляти плани протидії організованим злочинним угрупованням, боротися із масштабними операціями професійних злочинців. З приходом Луценка прокуратура боротиметься з політичною опозицією до президента й Кабміну. Крісла заступників віддають "Народному фронту" — за підтримку уряду Гройсмана. Це — політична корупція.

— Порошенко ставить генпрокурором довірену особу, щоб його не притисли — за офшори й за те, що накоїв майже за два роки на посаді президента, — говорить 43-річний Володимир Бондаренко, керівник Інституту політичних, соціологічних і маркетингових досліджень. — Заступники глави ГПУ від "Народного фронту" нічого не змінять. На пару захищатимуть злодіїв в уряді та Верховній Раді.

— Влада не збирається рахуватися ані з громадською думкою, ані зважати на свої низькі рейтинги, — каже політолог Віктор Небоженко, 63 роки. — Президент призначить на посаду генпрокурора свою людину, щоб сформувати режим особистої влади.

Зараз Порошенко контролює всі силові структури, окрім Національної гвардії. Вона — в руках міністра внутрішніх справ Авакова. Той поводиться як незалежна фігура. Тому наступною мішенню Порошенка буде він.

Із призначенням Луценка отримаємо картонного прокурора, а не справжнього. Ключове завдання — масові арешти корупціонерів і вищих чинів режиму Януковича. Але Луценко на це не здатний. З іншого боку, навряд чи сьогодні є оптимальна кандидатура на цю посаду. Це має бути прокурор якогось невеликого міста, що не пов'язаний корупційними зв'язками.

Петро Порошенко бере на себе забагато повноважень. Це прискорить проведення дострокових президентських виборів.

Юрій Луценко — кум Петра Порошенка. Разом із дружиною президента Мариною хрестили доньку нинішнього міністра інформації Юрія Стеця — Єву. У 2013 році після того, як Луценко вийшов із в'язниці. На обряді був і Петро Порошенко.

Зараз ви читаєте новину «Закон змінюють під кума Порошенка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути