вівторок, 16 квітня 2013 07:30

"За пару днів Яценюк скаже: "Розходьтеся, бо я вже все порішав"

— Кроликам — владу! Морковка — наш президент! — вигукують троє чоловіків у білих костюмах кролів 14 квітня. Бігають із плетеними кошиками та в'язками різнокольорових кульок біля кінотеатру ім. Котляревського в центрі Полтави. За годину тут має розпочатися акція "Вставай, Україно!".

У Петрівському парку до пам'ятника Шевченку сходяться переважно пенсіонери. Накрапає дощ.

— Дайте газєтку хоч, — просить у активістів "Свободи" жінка у сірому пальті. Ті простягають кілька. Бере їх, розстеляє на мокру лаву і сідає.

Біля монумента — з десяток міліціонерів. Біля них жінка на комір пальта вчепила вішака з вишиванкою.

— Беріть, усього 5 тисяч гривень, — звертається до людей.

— Зовсім здуріла, — кривиться висока білявка середнього віку. — Всю вулицю Октябрську заставили цими торгашами. Біля музею вистроїли шеренги автобусів городських. Біля театру Гоголя, де сцену монтірують, вообще поставили двухетажний автобус. Щоб люди не могли пройти.

Навпроти Краєзнавчого музею починають шикуватися колони. О 12.15 до натовпу підходять Арсеній Яценюк та Олег Тягнибок. На Яценюкові блакитна сорочка без краватки, легка шкірянка, джинси. Тягнибок у чорній вишиванці та темному плащі.

— Оці мотаються, не сидять у теплих хатах, — із захватом говорить жінка у червоному береті. — Якби взяти Азарова та Януковича та посадити у наші маршрутки і провезти, печінки повилітали б. Дороги, як після бомбьожки.

Мітинг рушає вул. Леніна.

— Людей утричі більше було б, якби не суботник, організований мером Олександром Мамаєм. Бюджетників на роботу вигнав, щоби прийти не змогли. Від Петрівського парку до Білої альтанки чоловік 30 мусор у пакети збирають. Утром біля податкової проїжджав, так там сотрудніки з восьмої ранку з граблями і віниками бігали, — перемовляються у натовпі чоловіки.

Юрба звертає до театру ім. Гоголя. Стають на майдані. Зібралися близько восьми тисяч полтавців. Дощ посилюється. Учасники дістають парасолі.

На сцену виходять лідери опозиції, народні депутати.

— Інфекція політичного дебілізму дійшла до Полтави. Вчора у Харкові на вулиці повиставляли громадський транспорт, тепер те саме робиться у вашому місті, — каже Арсеній Яценюк. — Об'їхали 11 міст України. Повсюди люди піднімаються, бо не мають сили терпіти цю банду. Пропонуємо провести велику акцію 18 травня у Києві. Поженемо Януковича і його режим.

Коли до мікрофона підходить Олег Тягнибок, натовп гуде найсильніше.

— Тягнибока в президенти! — вигукує сива жінка в чорній плетеній шапці, насунутій на очі. Затуляється від дощу газетою "Свободи". Люди підхоплюють, кілька хвилин скандують. Тягнибок опускає очі, всміхається. Яценюк відвертається.

— Ви подивіться, як ми живемо, — говорить голосно лідер "Свободи". — Середній бізнес в Україні додушують. До підприємців приходять із Партії регіонів, або місцеві чиновники, прокурорські. Кажуть: хочеш далі бізнесувати, перепиши на нас 80 відсотків. Покладемо край такому свавіллю.

— Не можу слухать, — відмахується Ярослав Шевчук. Сиве волосся зачесане нагору. Вбраний у потерту шкірянку та джинси. — Ті хлопці — як пусті бочки гуркотять. Хоч би щось путнє людям сказали. Що будуть робити, куди йти? Ну станемо ми на Майдані у Києві, а за пару днів Яценюк скаже: "Розходьтеся, бо я вже все порішав, посаду якусь получив". Таке вже було біля Українського дому, як за мову билися.

Мітинг триває 2 год.

Зараз ви читаєте новину «"За пару днів Яценюк скаже: "Розходьтеся, бо я вже все порішав"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути